Yök Başkanı Çetinsaya'nın Gezi Parkı Değerlendirmesi

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Bitlis’te gündemi değerlendirdi.

İlk olarak sabah saatlerinde Bitlis Valiliğini ziyaret eden Çetinkaya’ya Vali Veysel Yurdakul tarafından Ahlat bastonu hediye edildi. Daha beraberindekilerde ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ile birlikte kampüs alanında ve üniversitenin laboratuvarlarında inceleme yapan YÖK Başkanı Çetinkaya, buradan da rektörlüğe geçti.

Reklam
Reklam

Rektörlük konferans salonunda öğrencilere hitap eden Çetinkaya, Bitlis'e öğrencilerle ve öğretim görevlileriyle birlikte olmak ve üniversiteyi yakından tanımak için geldiklerini söyledi. Çetinkaya, “Tarih yazana göre değişken bir kavramdır. Hem yazanın gözlükleri önemli hem de okuyanın gözlükleri önemli, hangi gözlüğü kullandığınıza göre tarihi farklı okuyup farklı dersi çıkarabilirsiniz. Son 500 yıllık tarihe bakarsanız başka bir dünya ve başka bir Türkiye karşınıza çıkar ama dünyaya 5 bin yıllık bir perspektifle baktığınızda bambaşka bir dünya, bambaşka bir İslam tarihi görürsünüz. Ben bu günleri anlamanız açısından son 200 yıllık tarihe dikkat çekmek istiyorum. Modern Türkiye’de bu 200 yıl Dünya Endüstri İhtilali ve Fransız İhtilali içinde çalkalanıp ilerlerken Osmanlı İmparatorluğu Batılaşma macerasına başladı. Tanzimat süreçleri, meşrutiyet süreçleri, cumhuriyet süreçleri hep bu 200 yıl içerisinde dünya tarihinde paralel olarak şekillendi” dedi.

Çetinkaya, konuşmasının ardından rektörlük makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çetinkaya, YÖK olarak çözüm süreci başladığından beri Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki üniversiteleri dolaşıp her birine bir günlerini ayırdıklarını ifade ederek, “Öğrencilerle, öğrenci temsilcileri ile ve öğretim üyeleri ile toplantılar yapıyoruz. Ayrıca ilin ileri gelenleri ile görüş alışverişinde bulunuyoruz. Aynı zaman ülkemiz için çok hayırlı olan çözüm sürecine katkı vermeye çalışıp üniversitelerimizi çözüm sürecinin bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Nitekim önemli tedirginlikler vardı. Gerek öğrenci akışlarında gerek öğretim üyesi akışlarında ve şehirlerdeki üniversitelerin bütünleşmelerinde, artık bu süreç başarı ile sonuçlandığında bütün bu tedirginlikler ortadan kalkacaktır. Bizim yaptığımız hesaplamalara gören yüksek öğretim sisteminin büyümesi gerekiyor. Önümüzdeki 10 yılda daha çok öğrenci üniversite kapılarına gelecek. Bu bakımdan bu üniversitelere göz bebeğimiz gibi bakmalıyız. Bitlis’te fiziki altyapıların büyük ölçüde tamamlandığını görüyorum. Şimdi sıra bu niceliksel büyümeyi niteliksel büyümeye çevirmek. Bu üniversiteler 2023 yılının üniversiteleri olacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çetinkaya, Gezi Parkı olaylarına ilişkin olarak yaptığı konuşmada ise, “Çözüm sürecinin zarar görmemesi ve yakaladığımız bu ivmenin kaybolmaması için ben bir an önce bu Gezi Parkı olaylarının yatışmasını ve sona ermesini temenni ediyorum. Zira 200 yıldır yakaladığımız bu fırsatı heba etme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu manada ben üniversitelerimize de misyon biçiyorum. Bu sürecin başarı ile tamamlanmasında üniversitelerimize büyük görevler düşüyor. Bu bakımdan herkese itidal tavsiye ediyorum. Türkiye’de iktidarsızlaştıracak bir ortamın yol açılmaması için herkesin dikkatli olmasını rica ediyorum” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: