Çelik, konuya ilişkin açıklamasında 1416 sayılı yasanın 2. maddesinde yurt dışına gönderilecek öğrencilerin MEB tarafından müsabaka ile seçileceğinin belirtildiğini, aynı kanunun, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve ticaret odaları gibi kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hükümler içerdiğini dile getirdi.
2006-2007 öğretim yılında MEB tarafından yurt dışına burslu olarak gönderilecek öğrenciler hakkında 1416 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda işlem yapıldığını bildiren Çelik, kurumlardan ihtiyaçlarının sorulduğunu, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile TPAO'nun ihtiyaçlarını Bakanlığa bildirdiğini ifade etti. 2005 yılında YÖK tarafından Bakanlığa bildirilen ihtiyaçların da değerlendirildiğini, ayrıca TÜBİTAK ile işbirliği yapılarak önümüzdeki 20 yıllık süreçte Türkiye'de hangi alanlarda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulabileceğinin belirlendiğini ve kontenjanların tespitinde dikkate alındığını kaydetti.
"YÖK'ün gönderdiği bütün öğrenciler öğretim üyesi adayı iken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1416 sayılı yasa ile gönderdiği öğrenciler, bütün kamunun ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için gönderilir" diyen Çelik, "Şüphesiz ki, 1416 sayılı yasa ile yurt dışına gönderilen öğrenciler kamuya ait üniversitelerde de görev alabilmektedirler ve şimdiye kadar hep böyle olmuştur" diye konuştu.
Çelik, 1929'dan beri işlerliği olan 1416 sayılı kanunun anayasaya aykırı olduğu iddiasının ilginç olduğunu ifade ederek, "bu durum üniversitelerimizin insan kaynağı zenginliği açısından bir avantajdır. Bunun neresine itiraz edilir anlamak mümkün değildir" dedi. (AA)