YÖK, deprem uzmanı rektörlerden Afet Koordinasyon Kurulu oluşturdu

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, deprem tecrübesi bulunan beş üniversitenin rektörlerinden oluşan...

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, deprem tecrübesi bulunan beş üniversitenin rektörlerinden oluşan Afet Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulduğunu açıkladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne diğer üniversitelerden yapılacak yardımların bu kurul koordinesinde gerçekleşeceğini anlatan Şimşek, ilerleyen günlerde tüm üniversite binalarının da depreme dayanıklılık açısından kontrol edileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Antalya’da düzenlenen Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı’nda eğitim muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi. Şimşek burada yaptığı konuşmada deprem nedeniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kütüphanesi ve özellikle 3 binasının ağır hasar gördüğünü söyledi. Üniversitenin Şubat sonuna kadar tatil edildiğini hatırlatan Şimşek, bölgedeki sağlık hizmetleri göz önünde bulundurularak tıp fakültelerinin son sınıf öğrencileri ile TUS öğrencilerinin bunun dışında tutulduğunu aktardı. Şimşek, “Yüksek lisans öğrencileri de bunun dışında. Tatil, ön lisans ve lisans öğrencileri için.” diye konuştu.
Van’da bin 394 akademik personel bulunduğunu, bunların 548’inin öğretim üyesi olduğunu kaydeden Şimşek, ayrıca bin 120 idari personel, 21 bin de öğrenci olduğunu kaydetti. İdari personel ve öğretim üyelerinin Van’da bulunduğuna işaret eden Şimşek, “Rektör, bahçedeki konteynerde kalıyor. Bazı personel, çocuklarının durumundan dolayı başka bölgeye gitmek istediklerini söylediler, ancak hiçbir personel buradan kaçayım talebinde bulunmadı.” şeklinde konuştu.
Şimşek birkaç gün önce, Sakarya, Abant İzzet Baysal, Van Yüzüncü Yıl, Atatürk, Erzurum ve Kocaeli Üniversitesi rektörlerinden oluşan Afet Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulduğunu belirtti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin barınma sorunu için çok sayıda konteynere ihtiyaç duyduğunu, başka üniversitelerden bu yönde yardım talebi aldıklarını aktaran Şimşek, kurulun bu konuda koordinasyon görevini yerine getireceğini aktardı. Şimşek, idari ve akademik personelin barınması için 600 konteynere gerek duyulduğunu söyledi.
Deprem Koordinasyon Kurulu’ndaki üniversitelerin deprem deneyimi olduğuna dikkat çeken Şimşek, yurt genelindeki üniversite binalarının depreme dayanıklılığı konusunda da bu komisyonun çalışma yapacağını kaydetti. Şimşek komisyonun görevlerine ilişkin şu görüşleri dile getirdi: “Bu komisyon yarın herhangi bir bölgede deprem olduğu zaman üniversitelerimize neler yapılması gerektiği konusunda ilk çalışmayı yapacak olan ekiptir. Bu ekibimiz önümüzdeki dönem içinde üniversitelerimizin binalarının ne alemde olduğuna dair görevlendirdikleri uzman arkadaşlar tarafından çalışma yapacaklar ve bize bilgi sunacaklar.”

Reklam
Reklam

“HOCALARIN MAAŞLARININ BİR- İKİ SENE ARTIRILMASI YÖNÜNDE TALEP VAR”
Bölgedeki akademik personelin ek ders almadığını hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Hocaların 1-2 senelik maaşlarının bir miktar artırılması yönünde talep var. Bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüşülüyor. Üniversiteler, YÖK direk böyle bir artırma yoluna gidemez. Maliye’nin gerekli düzenlemeyi yapması lazım. Üniversitelerin 2011 bütçesinden kalan fazla paralarını Maliye’ye aktarması, Maliye kanalı ile de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne aktarması tartışıldı. Herhalde bu yola gidilecek. Ancak bu bizim inisiyatifimizle olacak bir şey değil. Bakanlar Kurulu, Maliye ve Sayın Başbakan’ın kararı ile oluşturulacak bir olgudur.”
Van’daki öğrencilerin yüzde 70’inin bölgeden, yüzde 30’unun ise dışarıdan geldiğini belirten Şimşek, daha önce yurtta kalan öğrenci sayısının mevcudun yüzde 20’sini oluşturduğunu, şimdi bu oranın yüzde 100’e ulaşacağını kaydetti.

NAKİL İMKANI VERİP KENDİ ELİMİZLE VAN’I BOŞALTMAK İSTEMEDİK
Bir akademik dönemin 14 haftadan oluştuğunu hatırlatan Şimşek, kaybın giderilmesi için yaz döneminde de eğitimin devam edeceğini söyledi. Şimşek çalışmaların Şubat sonuna kadar bitmemesi halinde okulun açılmasının 1 ay daha ötelenebileceğini aktardı. Şimşek, "O zaman eğitim Eylül sonuna kadar devam edecek.” dedi.
Depremin ardından üniversite öğrencilerine nakil imkanının da gündeme geldiğini hatırlatan Şimşek, bu imkanın tanınması halinde uyum sıkıntısı yaşanabileceğini düşündüklerini dile getirdi. Şimşek, “Bir de bu yol açılırsa hiçbir öğrenci geri dönmek istemez, Van’ı kendi elimizle boşaltmış olacaktık. Ne öğretim üyesi ne öğrencilere nakil yolunu açmayacağız.” dedi.
Şimşek, üniversite öğrencilerine burs konusunda ise, “Paramız var ama mevzuat buna müsait değilse harcayamıyoruz. Mevzuatın hazır hale getirilesi Maliye, Bakanlar Kurulu ve sayın Başbakan’ın konsensüsü ile oluşur.” diyerek uygulamanın hükümet kararı ile gerçekleşebileceğini, bu konuda gerekli görüşmeleri yapacaklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz