YÖK eylemine izin yok

ANKARA (İHA) - Ankara Valiliği, Kızılay'da izinsiz olarak yapılması beklenen Yüksek Öğretim Kurumu protestosuna güvenlik güçlerinin sessiz kalmasının mümkün olmadığı bildirdi.

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada, YÖK Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla 13 Mart Cumartesi Günü Kızılay Meydanı'nda korsan bir gösteri için hazırlık yapıldığı duyumunun alındığı vurgulanarak, "Kızılay ve çevresi 2911 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğine göre toplantı ve gösteri alanı değildir" denildi. 6 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen YÖK'ü protesto eylemininin tamemen kanunsuz - korsan bir gösteri olduğu hatırlatılarak, bu sebeple gösteriyi tertip edenler ile gösteride güvenlik kuvvetlerine saldırıda bulunanlar hakkında adli ve idari işlem yapıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Yasalara uygun hareket etmek kaydı ile bir tertip heyeti oluşturularak ve idareye başvurularak gösteri yapma hakkında sahiptir. İdareye başvuru izin alma anlamında değil , bildirimde bulunmadır. Yasanın istediği bu bildirimde bulunularak hakkın kullanılmasıdır. Nitekim bildirimde bulunan her talebe, Abdi İpekçi Parkı- Sıhhıye Meydanı ve Tandoğan Meydanı gibi alanlar tahsis edilmektedir".

Reklam
Reklam

Kanunsuz ve güvenlik güçlerine saldırılı olarak geçen 6 Kasım 2003 tarihindeki YÖK'ü protesto eyleminin bütün ikazlara rağmen başvurusuz-bildirimsiz olarak Kızılay bölgesinde meydana geldiği hatırlatılarak şöyle denildi: "Bu defa 13 Mart 2004 Cumartesi günü düzenleneceği öğrenilen YÖK'ü protesto eyleminin de şu ana kadar (10 Mart 2004 saat 12.00 itibariyle) başvurusu yapılmamıştır. Hazırlığı yapılan miting yine kanunsuuz duruma düşmektedir. Alınan duyumlara göre güvenlik kuvvetlerine yine saldırı için hazırlık yapıldığı anlaşılmaktadır. Yine ısrarla Kızılay bölgesinin kanunsuz eylem için seçildiği görülmektedir. Kanunsuz cerayan edecek böyle bir mitinge güvenlik kuvvetlerinin sesiz kalması mümkün değildir. Gençlerimiz yine birileri tarafından kanunsuz eyleme ve güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya itilmektedir. Bu tür kanun dışı hareketler sonrasında adli ve idari takibat kaçınılmaz olmakta, bir çok gencimizin geleceği etkilenmektedir".

Kızılay bölgesindeki esnafın da bu tip kanunsuz eylemlerden bıkkın ve bizar durumda olduğu vurgulanarak, "Gençlerimize ve kamuoyuna 13 Mart 2004 Cumartesi günü Kızılay bölgesinde tertiplenmek istenen kanunusuz eyleme itibar etmemelerini, güvenlik kuvvetlerimizle bir çatışmaya kalkışmamalarını, kendi istikballerini düşünmelerini, halkımızın huzur ve güvenliğini bozmaya kimsenin hakkı olmadığını bir defa hatırlatmakta ve açıklamakta yarar görülmüştür" ifadesi kullanıldı.

Reklam
Reklam