YÖK Genel Kurulu toplandı

ANKARA (İHA) - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, döner sermaye fonlarında oluşan 2003 yılına ait kalan kaynakların 2004 yılı bütçesine aktarılmasına ilişkin hükümetin genelgesi konusunda rahatsızlıklarını bildirdi.

YÖK Genel Kurulu'nun Ocak ayı olağan toplantısı, YÖK'ün Bilkent'teki Başkanlık binasında başladı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında toplanan kurulda, YÖK Taslağı'na ilişkin konular ile rektör ve dekanların seçimleri ile ilgili komisyonların kararları görüşülecek. Teziç, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda döner sermaye bütçelerinde oluşmuş fonların kalan kısmının 2004 yılı bütçesine aktarılması ile ilgili sıkıntıyı dile getirdi. Teziç, bu konuda üniversitelerin projelerle ilgili daha önce bir takım taahhütler içerisine girdiğini, ancak bütçe kanununa eklenen bir madde ile bütçeye gelir olarak kaydedildiğini gördüklerini ifade etti. Teziç bu konuda şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Genelge ile ödeneklerin kullanılmaması gibi bir durum ortaya çıktı. Maliye'ye gelir olarak aktarılan fon miktarı 120 trilyon civarında. Bu arta kalan değil. Arta kalanı hesaplamak mümkün değil. Özellikle bu büyük üniversitelerda daha zor. Sorun miktarda değil üniversitenin girmiş olduğu taahhütler ve araştırmalar var. Bunların yarım kalması girmiş olduğu taahhütlerde üniversitelerin mahcubiyetine yol açar".

"Araştırma durmaz, durmaması lazım" diyen Teziç, araştırmanın durmasının üniversitelerin durması anlamına geleceğini, üniversitelerin herşeyden önce bir araştırma kurumu olduğunu hatırlattı. Teziç, fonlara ilişkin yaptığı açıklamada, bugün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşeceğini de açıkladı. Teziç, görüşmeye ilişkin kendilerinin bu konudaki hassasiyetinin hükümet tarafından da anlayışla karşılanacağını ifade ederek, "Maliye Bakanı görüşme talebimi kabul etti. Görüşmenin içeriği ile ilgili bir tahmin ve yorum yapmak mümkün değil. Saat 15.30'da görüşeceğiz" bilgisini verdi.

TEZİÇ, CUMHURBAŞKANI SEZER'E BİLGİ VERDİĞİNİ AÇIKLADI Dün Eğitim Sendikaları ile Öğretim Üyeleri Dernekleri ile görüşen ve yarın saat 10.00'da öğrencilere YÖK Taslağı konusunda görüşlerini alacak olan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, iki gün önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e taslak çalışmaları ile ilgili bilgi verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı'na metnin içeriği ile ilgili bilgi vermediğini, taslak çalışmalarının tamamlanması ile ilgili takvim konusunda bilgi sunduğunu kaydeden Teziç, "Hangi aşamada olduğumuzu söyledim" diye konuştu. Toplantı öncesi yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Teziç, devlet üniversitelerinin, vakıf üniversiteleri kurması ile ilgili bir soruya, yapılan görüşmelerde söz konusu maddenin taslaktan çıkarılması yönünde bir eğilim olduğunu ama bunun bugünkü toplantıya katılanların yetkisinde olmadığını belirtti. Teziç, bir gazetecinin, taslak ile ilgili başka eğilimler olup olmadığını sorması üzerine ise şunları söyledi:
"Ben eğilimleri saptadım. Kendim yorum yapmadım. Bütün görüşmeler tartışmalar içinde çok yararlandığım noktalar oldu. Düşünmediğimiz noktalar ortaya çıktı. İstediğimiz de zaten buydu. Başka eğilimleri, metne yansımadan söylemek doğru olmaz".
Teziç ayrıca, bu zamana kadar ki çalışmalar ve görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bir eğilimi açıklamak istedi. Bu eğilimin 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'ndaki 40 küsür maddenin değişeceği yönündeki olduğunu vurguladı. Taslak konusunda dün YÖK Başkanı Teziç ile görüşen Eğitim Sendikaları'nın, Yüksek Öğretimin Anayasa'da ilgili maddeleri olan 130 ve 131. maddelerin değiştirilmeden hazırlanacak bir taslağın kalıcı olmayacağı yönündeki görüşleri değerlendiren Teziç, "Bu bizim görüşümüz değil onların görüşü. Biz olabilirlik üzerinde yol almak zorundayız. Bugün olabirlik dediğimiz zaman da, Anayasa'nın değiştirilmeden yasada yapılacak değişliklerdir" diye konuştu. Bir gazetecinin, 'Sizce bu değişiklik kalıcı olur mu?' şeklindeki sorusuna ise Teziç, "Hukukta müneccimlik olmaz. Yasanın kalıcı olup olmayacı zaman içinde kendini gösterir. Zaman içinde yasadaki sıkıntıları aşabiliriz" karşılığını verdi. Teziç, ayrıca İstanbul Üniversitesi'nde 80 öğrenci hakkında açılan soruşturmaya ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Bu üniversitenin kendi iç sorunudur. Kendi içinde bu meseleyi çözeceğini sanıyorum. YÖK'ün buradan üniversitelere bu yönde bir müdahalesi doğru değildir".

Reklam
Reklam