''YÖK şeffaf ve hesap verebilir olmalı''

Şanlıurfa (AA)- Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiğini söyledi.

Özcan, Gaziantep ve Şanlıurfa gezilerinin ardından Adıyamanziyareti öncesi yaptığı açıklamada, gezileri sırasındaakademisyenler, rektörler ve öğretim üyelerine YÖK'te neyi yapmakgerektiğini ve neleri planladıklarını anlatarak, onların bu konudakidüşüncelerini öğrenmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ziyareti esnasında rektörler ve öğretim üyelerine üniversitelerin problemlialanlarının başında gelen kadro ve özlük haklarıyla ilgili konulardan dabahsettiğini ifade eden Özcan, ayrıca araştırma görevlileriyle ilgili biriki düşüncesini paylaştığına işaret ederek, "Araştırma görevlilerinin TUSgibi genel bir imtihanla seçilmeleri. Bunların, kadro değil de burs şeklinedönüştürülmeleri. Bu konuları görüştüm" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Rektör seçimleri sırasında öğretim üyeleri arasında bölünmeler yaşandığını,her seçimde rektör adaylarının sayısı kadar üniversitelerde grupların ortayaçıktığını
anlatan Özcan, "Eğer üniversitede 3 rektör adayı varsa 3 grup ortaya çıkıyor. Bu 3 grup arasında daha sonra tamir edilemeyen kırgınlıklar ve huzursuzluklar oluyor" dedi.

YÖK'ün kara kutu olmaması gerektiğini, herkesin yapılanları alınan kararlarıgayet iyi bir şekilde anlaması gerektiğini bildiren Özcan,herkesin yapılanların altındaki rasyoneliteyi ve niçin böyle bir kararverildiğini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Özcan, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin Türkiye'de üniversite açmak için müracaatlarının olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Özcan, Almanya ve İtalya'nın müracaatlarının olgunlaştığını ve protokol imzalama seviyesine geldiğini bildirdi.

Üniversitelerde özgürlüklerin genişletilmesi konusunu önemsediklerini vurgulayan YÖK Başkanı Özcan, her türlü yasağa karşı olduğunu yineledi. Özcan, "Mesela benim karşı olduğum bir şey daha var. Bir öğretim elamanı, dekanınıtenkit edebilmelidir ama terbiye hudutlarını aşmamak kaydıyla. Dışarıda konuşamayacağı şeyleri bile kampüste konuşur olmalı öğretim elemanı. Fikir ve özgürlük ortamları yaratılmalı. Üniversite budur" dedi.

Reklam
Reklam

Özcan, Yeni dönemde üniversitelerin sorunlarının çözümü konusunda farklı bir yol izleyeceklerini, zaman zaman düzenlenecek ziyaretlerle sorunların tespiti ve çözümüne yönelik fikir alışverişi yapacaklarını belirtti.