YÖK Tez tarama sorgulama: YÖK Tez tarama merkezi ile sorgulama nasıl yapılır?

Yükseköğretim kurumlarına ait planlamaları yapmak, düzenlemek denetlemek ve yönetmek gibi işlemleri üstlenen Yüksek Öğretim Kurulu anlamına gelen YÖK, bünyesinde yer alan Ulusal Tez Merkezi hizmetlerinden de sorumludur. Tez sahibi olan kişiler tezlerinin süreçlerini veri tabanında arşivlenen bilgiler arasından ve online olarak takip edebilir.

Daha çok YÖK kısaltması ile anılan Yükseköğretim Kurumu, 1981 yılından itibaren varlığını günümüzde de sürdüren bir kuruluştur. Tüm üniversiteler, yüksekokullar, konservatuvarlar, fakülteler YÖK’e bağlı olarak faaliyet gösterir. Öğrenciler, teslim ettikleri tezlerini de YÖK’e ait olan resmi internet sitesi üzerinden online olarak ya da şahsen başvuru yaparak takip edebilirler.

YÖK Tez tarama üyelik işlemi nasıl yapılır?

Yükseköğretim Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren tez merkezine ait bir internet sitesi bulunur. www.tez.yok.gov.tr adresine kayıt olarak tüm tezlerin takibini yapabilmek mümkün olur. YÖK Tez tarama üyelik işlemi için şu adımlar takip edilmelidir:

Reklam
Reklam
  • YÖK tez tarama merkezi olan www.tez.yok.gov.tr/Ulusal Tez Merkezi adresine giriş yapılır.
  • Üye girişi sekmesine tıklanır.
  • Açılan sayfadan “Tez Veri Giriş Formu” bağlantısına tıklanır.
  • Beliren ekrandaki tüm alanlar eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak kayıt yapılır.

YÖK tez tarama sorgulaması nasıl yapılır?

Üniversite bitirmeye hazırlanan ya da okuyor olan, bir ödev için tez hazırlayan öğrenciler, çeşitli işlemleri YÖK tez tarama sayfası aracılığı ile gerçekleştirebilir. Ulusal Tez Merkezi sayfasından çeşitli işlemler yapabilmek mümkün olur. Var olan tezlerin sorgulaması da sistem üzerinden yapılır ancak öncelikle üyeliğin gerçekleştirilmiş olması gerekir.

Sisteme üye olduktan sonra tez takibi yapmak mümkün olur. Bunun için üye olunan YÖK tez tarama sorgulama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Öncelikle üye olunan şifre ve kişisel bilgiler ile YÖK tez tarama sayfasına ait olan sisteme giriş yapılır. Ardından “Tarama terimi giriniz” yazılı olan alana teze ait olan anahtar kelimeler yazılır.
Anahtar kelimeler, tezin yazarının adı, konusu, dizini, danışmanı gibi çeşitli bilgiler girildikten sonra görüntülenmek istenen tezin izinli ya da izinsiz olma durumuna bağlı olarak filtre uygulanabilir. Filtreleme sanat, tıp, doktora gibi farklı seçeneklere sahiptir.

Reklam
Reklam

Aranan ya da ulaşılan tezler ile ilgili soru, şikayet ya da önerileri bildirebilmek için de bazı iletişim seçenekleri bulunur. Bu seçenekler hem mail hem de telefon numarası olarak sunulmuştur. Örnek olarak e posta adres: dokuman@yok.gov.tr adresi kullanılarak tez ile ilgili sorular yazılı şekilde aktarılabilir.

Anahtar Kelimeler: