YÖK ve rektörlere sert tepki

ANKARA (İHA) - Hükümet, sivil toplum örgütleri ile eğitim sendikaları da bir bir rektörlere karşı sert tepki göstermeyi sürdürüyor. Sendikalar, "Rektör Aşkın'a sahip çıkmak cumhuriyete sahip çıkmaktır" şeklinde cümleye atıfta bulunularak, hakkında usulsüzlük iddialarıyla tutuklanmış, cezaevine konmuş ve isnat edilen suçlamaların daha ortadan kalkmadan cumhuriyetle özdeşleştirilmesinin yargıya müdahale olarak algılandığını bildirdi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Hem 25 milyon dolarlık tıbbı cihaz yolsuzluğundan, hem evrak sahteciliğinden, hem tarihi eser kaçakçılığından söz edilen bir davada YÖK'ün ve rektörlerin bu paniği, bizi gerçekten başka şeyler düşünmeye sevk etmektedir. Acaba kökleri başka üniversitelere de uzanan bir yolsuzluk ağı mı söz konusudur? Bu soruları kamuoyunun aklına getiren biraz da Teziç'in paniğe kapılmış görüntüsüdür" açıklamasında bulundu. Başkan Gündoğdu, YÖK ve rektörlerin Aşkın'ın tutuklanması olayına yaklaşımlarını sert bir dille eleştirerek, "Anayasal bir kuruluşun başında bulunan bir kişinin, bağımsız mahkemenin kararına böyle mübalağalı bir heyecanla ilgi göstermesini akl-ı selimle açıklamak mümkün değildir" diye konuştu. Açıklamada, dün olağanüstü toplanan Rektörler Toplantısı Bildirgesi'nde okunan 'Aşkın'a sahip çıkmak cumhuriyete sahip çıkmaktır' sözleriyle Rektör Aşkın'a tam destek verdiklerini açıklayan Başkan Teziç ile rektörler ile ilgili olarak, "Van Üniversitesi'nde dönen olaylarla YÖK arasında milletimizin bilmediği, yarı gizli ilişkiler ve gizli bilgiler söz konusu olmalıdır. Yoksa 'falanca kişiye sahip çıkmak cumhuriyete sahip çıkmaktır' gibi gerçekten abuk sabuk sözleri izah etmek mümkün değildir" denildi.

Reklam
Reklam

Gündoğdu ayrıca, adı yolsuzluğa karışmış rektör hakkında YÖK'ün inceleme başlatmadan hangi bilgi ve belgelerle rektörün temiz olduğuna karar verdiğinin belirsizliğine dikkat çekerek, "Yıllardır masum kızlarımızın başörtülerini suç aleti gibi görüp şehit annelerini dahi üniversitelere sokmayan YÖK, imam hatip liselerinden mezun olanlar üniversiteye girmesin diye sınav katsayılarıyla oynayıp tüm mesleki eğitimin de çökmesine sebep olan YÖK, patırtı ile mahkemeleri bastırmaya kalkışacağına bu hususları çözsün" ifadelerini kullandı.