YÖK'e ek finansman desteği

ANKARA (ANKA) -Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişiklik ile YÖK'e yapılacak finansman desteği artırılıyor. ÖSYM'nin önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu (YÖK) hesabına aktarılacak.

5772 sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5773 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlülüğe girdi. Değişiklik ile üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını alarak objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek. Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurul'ca (ÜAK) yılda 2 kez açılacak. Belirtilen şartları taşıyan adaylar, ÜAK'ın tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak. Profesörlüğe yükseltilmeyi de düzenlenen kanuna göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Reklam
Reklam

Yapılan değişiklik sonucunda YÖK'e aktarılan finansman desteğinde de artış olacak. Kanuna göre, ÖSYM'nin önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak.

-ÖĞRETİM ÜYELERİNE ŞARTLI 72 YAŞ İZNİ-
Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı da yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek. Yeni kurulan üniversitelere atanacak rektörlerin belirlenmesi konusu da değişiklik ile çözümlendi. YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı, Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Ağrı Dağı Üniversitesinin adı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değiştirildi.