"Yokluğun Silahı"nı Gelecek Nesiller De Öğrenecek-"Antep Savunması"nda Makineli Tüfek Sesi Çıkaranve Fransız Askerlerini Korkutmak Amacıyla Kullanılan"tak-takı" Gaziantepli Bir Ahşap Ustası Sayesinde Yeniden Üretilmeye Başlandı

"Antep Savunması"nda Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan ve makineli tüfek sesi çıkaran "tak-takı", Gaziantepli bir ahşap ustası sayesinde yeniden üretilmeye

"Antep Savunması"nda Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan ve makineli tüfek sesi çıkaran "tak-takı", Gaziantepli bir ahşap ustası sayesinde yeniden üretilmeye başlandı.

Ahşap ustası Mehmet Başaran, Gaziantep'teki Savaş Müzesi'ni gezerken dikkatini çeken ve işlevini öğrenince etkinlendiği "tak-takı"yı gelecek nesillere aktarmaya karar verdi. Mehmet Usta'nın ürettiği ahşap alet, kısa sürede ilgi gördü.

Müzeyi gezerken gördüğü alet hakkında yetkililerden bilgi aldığını ve "tak-takı"nın şehrin düşman askerlerince işgal edildiği yıllarda Tüfekçi Yusuf Usta tarafından yapılan ve makineli tüfek sesi çıkaran bir alet olduğunu öğrendiğini belirten Başaran, "tak-takı"nın çıkardığı sesle Fransız askerlerinin korkutulmaya çalışıldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

"Antep'in düşman işgali sırasında yokluklara rağmen verdiği mücadelenin gelecek nesiller tarafından da bilinmesini sağlamak amacıyla tak-takı üretmeye karar verdim" diyen Başaran, müzeden ayrıldıktan sonra bu yönde çalışmalara başladığını aktardı.

"Tak-takı" üzerinde yaptığı araştırmalar sonrasında Gümrük Hanı'ndaki "Yaşayan Müze"de ahşap düzeneğin imalatına başladığını dile getiren Başaran, "Evlerde, eski tarihi kırmalı tüfeklerin yanında bu aletin de bulunmasını istiyorum. Tak-takı'nın gelecek nesiller tarafından bilinmesinin faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

"Tak-takı"nın gürgen ağacından, tamamen ahşap olarak üretildiğini ve sesinin makineli tüfeği andırdığını anlatan Başaran, günde 20'ye yakın "tak-takı" imal ettiğini ve tanesini 15 TL'ye sattığını kaydetti.

Verdiği emeğe karşılık yüksek fiyat talebinde bulunmadığını ifade eden Başaran, "Herkesin bu aleti alıp evinde saklamasını istiyorum. Gelenlere de nasıl kullanıldığını, nasıl yapıldığını anlatıyorum. Yapımına başladıktan sonra kısa sürede ilgi gören alet, Antep Savunması'nın unutulmazları arasında" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Korku salıyordu"

  1. Dünya Savaşı'nda çıkardığı makineli tüfek sesiyle Fransızlara karşı Antep'in savunmasında önemli yer tutan "tak-takı", halk arasında "yokluğun silahı" olarak biliniyor.

    Ağaçtan yapılan tokmak, sap ve çarktan oluşan "tak-takı", çevrildiği zaman makineli tüfek sesi çıkarıyor. Savaş yıllarında mühimmat sıkıntısı çeken Anteplilerin "tak-takı"yı kullanarak, düşmanı konkutmaya çalıştığı, sesi duyan düşman askerlerinin de "Antepliler'de silah var" diyerek, korkuya kapıldığı anlatılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: