Yoksullukla mücadele stratejisi

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Hükümetimiz tarafından yoksullukla mücadelede var olan politikaları etkinleştirecek ve yeni politikalar oluşturacak Ulusal Yoksullukla Mücadele Stratejisi'nin hazırlanması çalışmalarına başlanacaktır" dedi.

Şener, DYP Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in soru önergesine verdiği yazılı cevabında, işsizliğin azaltılması konusuna hükümetin özel bir önem verdiğini belirterek, bu çerçevede gerekli yasal düzenlemelere dönük adımların atıldığını kaydetti. Şener, "AB'ye uyum çerçevesinde işgücü piyasasında etkinliğin artırılması doğrultusunda Avrupa İstihdam Stratejisi ile uyumlu bir ulusal istihdam stratejisi geliştirilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Strateji istihdam edilebilirliğin artırılması, girişimciliğin desteklenmesi, değişen şartlara uyum sağlanması, özellikle kadınlar ve gençler gibi dezavantajlı grupların işgücü piyasasına girişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına entegre olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede 2003 yılında istihdam durum raporu hazırlanmıştır. Bu süreçte ikinci adım olarak Ortak Değerlendirme Belgesi hazırlanmakta olup, bu belgenin 2005 yılı başında tamamlanması öngörülmektedir. Sonraki aşamada istihdam politikası açısından başlıca öncelikler belirlenerek, bu öncelikler ulusal bir eylem planına dönüştürülecektir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

AB fonlarının istihdam imkanlarının artırılması amacıyla etkin biçimde kullanılması için sosyal taraflarla birlikte çeşitli faaliyetler yürütüleceğini belirten Şener, işgücünün hem AB'ye hem de Türk işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerde yetiştirilmesinin amaçlandığına dikkat çekti. Şener, şunları söyledi:

"Bu sayede sosyal yardım ve hizmetlerin yoksul kesimlere daha etkin bir şekilde ulaştırılması sağlanacaktır. Bu çerçevede, merkezi idareyle işbirliği içinde mahalli idarelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının yoksullukla mücadele programlarında daha etkin bir şekilde yer almaları teşvik edilecektir."

Şener açıklamalarında yoksulluğu azaltmaya yönelik uygulamaya konan sosyo-ekonomik politikaları ise şu başlıklarla belirtti:

"- Makro-ekonomik istikrarın sağlanması,

- Büyümenin canlandırılması,

- Yatırım ortamının iyileştirilmesi,

- Bütçe harcamalarında ve gelirlerde sosyal boyutu dikkate alan önceliklerin yapılması,

- Sosyal güvenlik ve sağlık alanına yönelik yapısal reformlar,

Reklam
Reklam

- Eğitim alanında verilen sosyal destekler,

- Tarım alanında ekonomik ve sosyal destek politikaları,

- Kamunun yaptığı çeşitli düzenlemelerde ve sosyal transferlerde alt gelir gruplarına ayrıcalık tanınması."