YÖK'te 'kadrolaşma' iddiası

ANKARA (ANKA) - YÖK tarafından oluşturulan komisyon ile hazırlıklarına başlanan yeni öğretim üyeliğine yükseltilme ve atama yönetmeliğine kadrolaşma iddiası geldi. Türk Eğitim-Sen, "sızdırılan" taslağın YÖK'ün kendi siyasi anlayışına uygun üniversite inşa etme kaygısı içinde olduğunu gösterdiğini savundu.

Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atanma Yönetmeliği ile ilgili çalışmalar YÖK tarafından sürdürülürken, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen taslağa "kadrolaşma" iddiasında bulunuldu. Türk Eğitim-Sen'in YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan için yazdığı yazıda, 2008 yılı atamalarını bir an önce yapması istendi.

Reklam
Reklam

-"SİYASİ GÖRÜŞE GÖRE ÜNİVERSİTE KURULACAK" İDDİASI-

YÖK tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen yönetmelik taslağına da dikkat çekilen yazıda, hazırlanan yönetmeliğin de YÖK'ün siyasi anlayışına uygun üniversite inşa etme kaygısı içinde olduğunu gösterdiği savunuldu. Üniversiteler ve akademisyenlerin önünü görmediğine işaret edilen yazıda, "Bu durumda bizlerden hangi akademik verim beklenebilir. Bir yanda YÖK'ün bir organı olan ÜAK halen devam eden bir süreçte belirlediği yasal kriterlere göre sınav yapıp unvan dağıtırken, YÖK yönetimi hiç umursamadan akademik jüriler önünde alınan bu unvanlara ilişkin özlük haklarında akademisyenleri mağdur etmektedir" denildi. Yasal olarak akademik atama ve yükseltmeleri şu an 2547 sayılı yasanın belirlediğine işaret edilen yazıda, atamaların bu yasaya uygun olarak yapılmasında hiçbir engel olmadığı belirtildi.

-2008 ATAMALARI HALA YAPILMADI-

Yönetmeliğin çıkmaması nedeniyle atamalarda hala sorun yaşanırken, 2008 yılına ait atamalar hala yapılamadı. Şubat ayında akademik atamaları durduran YÖK, daha sonra atamaları serbest bıraktığını açıklamıştı. Bu çerçevede 2007 yılından sarkmış olan akademik atamalar yapıldı. Buna karşın 2008 yılına ait atamalara hala izin verilmedi. YÖK ün açıklamalarına göre kadrolar serbest olurken, üniversitelerin hiçbir talebinin yerine getirilmediği öğrenildi.

Reklam
Reklam

-YARDIMCI DOÇENT'A "3 AY YURTDIŞI" ŞARTI-

YÖK tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre özellikle Yardımcı Doçent'ler için önemli standartlar getirilirken, araştırma amaçlı en az 3 ay yurtdışında bulunmak koşulunun büyük problem yaratacağı savunuluyor. Taslağın bu şekilde uygulamaya konulması durumunda, Yardımcı Doçent adayları, yurtdışında kabul gören bir kurumdan onay ve gerekli izinleri almak için önemli zaman kaybedecekler. Bu nedenle taşra üniversitelerinin öğretim üyesi bulmak da zorlanabileceği belirtiliyor.(ANKA)