YÖK'ten "Alfred Üniversitesi"ne suç duyurusu

ANKARA(ANKA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 25 Ekim'de İstanbul'da açılışı yapılan "Alfred Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampusü"nün yasal olmadığını bildirdi. YÖK, bu kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

YÖK Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK, 14 Eylül'de İstanbul Valiliğine yazı göndererek Başakşehir ve Bakırköy adresindeki Alfred Üniversitesi'nin faaliyetlerini durdurmasını talep etti. Yine aynı tarihte, yasadışı yükseköğretim kurumu kurarak maddi menfaat temin ettiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Reklam
Reklam

YÖK açıklamasında, yükseköğretim kurumlarının devlet veya vakıflar tarafından kanunla kurulduğu hatırlatılarak, kişilerin, kuruluşların veya yabancı yükseköğretim kurumlarının Türkiye'de Anayasa'nın ve Yükseköğretim Kanunu'nun hükümleri dışında yükseköğretim kurumları açmalarının ve bu eğitim sonucunda yükseköğretim diploması vermelerinin kesinlikle mümkün olmadığı kaydedildi.

Türkiye'de yaşa dışı faaliyet gösterdiği belirtilen Alfred Üniversitesinin verdiği belgelerin YÖK Başkanlığı'nca tanınmayacağı ve verilen diplomalara denklik işleminin yapılmayacağı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yükseköğretim kurumlarının kurulması ve faaliyete geçmesi için Anayasa, 2547 sayılı yasa ve diğer ilgili yasalarda öngörülen yöntemlere uyulması gerekirken, yasal olmayan yollardan "Alfred University" adlı Amerikan kuruluşu ile işbirliği yaparak, yükseköğretim alanında eğitim-öğretin veren bu kuruluş hakkında suç duyurusunda bulunularak faaliyetinin durdurulması istenmiştir."

Alfred Üniversitesi'ne kayıt yaptıran ve yaptırmayı düşünen vatandaşları oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla uyaran YÖK'ün, 22 Ekim 2007 tarihinde de İstanbul Valiliğine ikinci bir yazı göndererek, www.alfreduniversitesi.org adlı internet sitesine erişimin engellenmesi için de başvuruda bulunduğu bildirildi.

Reklam
Reklam