YÖK'ten katılım payı önerisi

YÖK, hastaların gereksiz şekilde mesai sonrasına yığılışını önlemek için, mesai sonrası müracaat eden hastalar mesai içi ödediklerinin 2-3 katı kadar kuruma katılım payı ödemelerini istedi.

ANKARA (ANKA) - YÖK, Afyon'da gerçekleştirdiği "Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nın sonuç raporunu Sağlık Bakanlığı'na sunarak, hastaların gereksiz şekilde mesai sonrasına yığılışını önlemek için, mesai sonrası müracaat eden hastalar mesai içi ödediklerinin 2-3 katı kadar kuruma katılım payı ödemelerini istedi.

"Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı", Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve üyeleri, Yükseköğretim Kurulu Tıp Çalışma Grubu üyeleri, Üniversitelerarası Kurul Tıp-Sağlık Konseyi üyeleri, tıp fakültesi mensubu Üniversite Rektörleri, Tıp Fakültesi Dekanları Konseyi üyeleri ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği temsilcilerinin katılımıyla 8-9 Mart'ta Afyon'da gerçekleştirildi. Çalıştayın sonunda hazırlanarak, yükseköğretim camiasındaki bütün paydaşlar adına Sağlık Bakanlığı'na sunulan raporda, üniversite hastanelerinde tam gün çalışmanın esas olduğu belirtilerek, bu kapsamda şu çalışma modellerinin değerlendirilebileceği kaydedildi:

Reklam
Reklam

"-Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nde mesai sonrası sunulan sağlık hizmetlerinden Bakanlar Kurulunca belirlenen bir fark alınır. Hastaların gereksiz şekilde mesai sonrasına yığılışını önlemek için, mesai sonrası müracaat eden hastalar mesai içi ödediklerinin 2-3 katı kadar kuruma katılım payı öderler. Mesai sonrası sağlık hizmeti sunan akademik personel, mesai içi ürettiği hizmetin nicelik ve niteliğine uyan bir oranda elde edilen gelirlerden ek ödeme alır. Mesai dışı elde edilen gelirlerin vergi, kurum payı ve mesai dışı gelire katkıda bulunan diğer personele yapılacak ödemeler düşüldükten sonra geri kalan kısmı öğretim üyesine ödenir.

-Kurumlarınca belirlenen eğitim-öğretim, araştırma ve topluma sunulan hizmet standartlarını yerine getiren ve üniversite senatosu ve yönetim kurulu tarafından izin verilen akademik personel, üniversite dışında alanıyla ilgili hizmeti, kurumlarıyla hizmet anlaşması yapmış kuruluşlarda verebilir. Sunulan hizmetle ilgili ödemeler, akademik personelin döner sermayesine yatırılır. Mesai dışı elde edilen gelirler, mesai içi tavan sınırlamalarına tabii olmamalıdır.

Reklam
Reklam

-Yükseköğretim kurumlarında kurumun ihtiyacına göre sözleşmeli statüde öğretim üyesi istihdam edilebilir. Hizmetine ihtiyaç duyulan akademik personel sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Tam gün çalışmanın özendirilmesine devam edilerek, dünya örnekleri dikkate alınarak sınırlı çerçevede diğer esnek çalışma modellerine de ihtiyaç duyulan alanlarda imkan sağlanmalıdır."

-"EĞİTİM PERFORMANSI DA HİZMET PERFORMANSI GİBİ TAKİP EDİLMELİ"-

Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nin (SUAM) mali sorunlarının çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulanan raporda, SUAM'ın kaliteli hizmet vermeye devam edebilmesi için sağlık insan gücü kapasitesinin artırılması istendi.

"Ülkemizde mevcut Tıp Fakültesi sayısının diğer ülkelere oranla yüksek olması ve kuruluşunu tamamlayanlardan bazılarının bile henüz istenilen standarda ulaşamaması nedeniyle, yeni tıp fakültelerinin açılması yerine mevcutların geliştirilip güçlendirilmesi ve kurumsallaşmalarının tamamlanmasına gayret edilmelidir" denilen raporda, TUS, DUS, YDUS kadrolarının adil dağılımının sağlanması gerektiği bildirildi. Tıp ve sağlık bilimlerinin, diğer alanlarında eğitimin kalitesinin geliştirilmesi için çalışmaların artırılması istenen raporda, şu ifadeler yer aldı:

Reklam
Reklam

"Üniversite ve EAH'leri arasında işbirliği özendirilmelidir. Hastane yöneticilerinin eğitime gerekli önemi vermeleri sağlanmalı, eğitim performansı da hizmet performansı gibi takip edilmelidir. Eğitime verilen yetersiz bütçe desteği, gereken düzeyde artırılmalıdır. Araştırma ve inovasyon için ek bütçe verilmelidir. TUBİTAK projelerinde olduğu gibi BAP projeleri kapsamında da araştırma görevlisi çalıştırabilmek mümkün olmalıdır. Bünyesinde değişik araştırma enstitülerinin yer alacağı, sağlık alanında ileri düzey araştırmaların yapılacağı "Ulusal Sağlık Araştırmaları Kurumu' kurulmalıdır. Ülke imkanlarının el verdiği ölçüde hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanlarının maaşlarına gerekli iyileştirmeler yapılmalı; iyileştirmelerden emekliler de yararlandırılmalıdır."(ANKA)

Anahtar Kelimeler: