"YÖK’ün formasyon kararı memnuniyet verici"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun, fen edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolunun kapatılmadığını açıklaması 400 bin öğrenciyi sevindirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun, fen edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolunun kapatılmadığını açıklamasının 400 bin öğrenciyi sevindirdiği belirtildi. YÖK'ün fen edebiyat, fakültesi mezunlarına öğretmenlik yolunu kapatma kararının bugünkü toplantıda kaldıracağını geçen hafta açıklayan Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, YÖK’ün ‘mağduriyet olmayacak’ açıklamasını değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bünyesinde yer alan Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nun yürüttüğü çalışmalar sonucu geliştirilecek yeni bir model uygulamaya konuluncaya kadar halen izin verilen üniversitelerde açılacak pedagojik formasyon programlarına, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 80 no'lu kararında yer alan alanlarda eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin başvurma hakkının saklı olduğu resmen açıklandı.

Reklam
Reklam

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cangül, YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan "Yükseköğretim kurumlarımızda halen öğrenim gören öğrenciler ile bu kurumlardan mezun olanların alınan kararla ilgili olarak herhangi bir mağduriyeti söz konusu olmayıp, açılacak pedagojik formasyon programlarına başvurma hakları bulunmaktadır.'' açıklamasının öğrencileri şimdilik rahatlattığını söyledi. Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, karardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, 400 bine yakın Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisinin ve yakınlarının çok zor bir ay geçirdikten sonra kısmen rahatladığını, bu kararı verenlere müteşekkir olduklarını belirtti.

Türkiye’nin köklü bir geçmişe ve yerleşmiş bir kültüre sahip olduğunu anlatan Cangül, öğretmen yetiştirme konusunda sürekli değişimlerin olduğunu ve bundan sonra günlük kararlar almak yerine eğitim fakültelerindeki uzmanların destekleriyle alan eğitimi verilen fakülte öğrencilerinden başarılı ve mesleğe yatkın olanların öğretmen olacağı bir sisteme acilen geçilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Asıl olanın insan olduğunu, var olan öğretmenlerin kişisel gelişiminin meslek içi eğitimlerle sağlanması gerektiğini dile getiren Cangül, öğretmenlerin ve de akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesinin gerekliliğini, bu kesimlerde iyileştirme yapılmadıkça öğretmenler tarafından yetiştirilen doktor, hukukçu, mühendis ve ziraatçilerin ve diğer meslek mensuplarının da layıkıyla yetişemeyeceğini ve kaybedenin Türkiye olacağını sözlerine ekledi.

(CHA)