YÖK'ün hangi bölümlere kontenjan vermeyeceği belli oldu

Öğrenciler YÖK'ün hangi bölümlere kontenjan vermeyeceği sorusuna yanıt arıyordu. YÖK'ün hangi bölümlere kontenjan vermeyeceği belli oldu. Kontenjan verilmeyecek bölümleri YÖK Başkanı Saraç açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), üniversite bölüm kontenjanları konusunda radikal bir karara imza atarak bazı bölümlere kontenjan açmamaya karar verdi. YÖK'ün üniversite bölüm kontenjanları hakkında aldığı bu kararı, YÖK Başkanı Yekta Saraç açıkladı. Bazı üniversite bölüm kontenjanlarının açılmaması konusundaki çalışmalar başladı.

YÖK, temel bilimlerin tercihinin giderek azalması ve artan boş kontenjanların her yıl biraz daha artması üzerine harekete geçti. Bu kapsamda üniversite bölüm kontenjanları konusunda değişiklik yapılması yönünde karar alındı. Buna göre geçtiğimiz yıl, yani 2014'te, 11'den az öğrencinin tercih ettiği bölümlere bu yıl kontenjan verilmemesi kararlaştırıldı. Üniversite bölüm kontenjanlarının boşta kalması nedeniyle planlanan bu düzenlemeyle ilgili çalışmalar başladı.

Reklam
Reklam

TEMEL BİLİMLERDE KONTENJANLAR DOLMUYOR

Temel Bilimlere ayrılan kontenjanların dolmaması YÖK'ü harete geçirdi. 2010 yılından bu yana Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik programlarına her yıl önceki yıl yerleşen öğrenci sayısıdan daha düşük kontenjan verilmesine rağmen kontenjanlar yine de dolmadı. Bunun üzerine YÖK, üniversite bölüm kontenjanları konusunda bir çalışma başlattı ve 2014 yılında 11'den daha az öğrencinin kaydolduğu devlet üniversitelerindeki programlara bu yıl kontenjan ayırmama kararı aldı.

PROGRAM SAYISI 145'E DÜŞECEK

Üniversite bölüm kontenjanları çalışması kapsamında 36 üniversitenin Kimya bölümüne, 31 üniversitenin Fizik bölümüne, 22 üniversitenin Biyoloji bölümüne, 7 üniversitenin ise Matematik bölümüne bu yıl kontenjan verilmeyecek ve öğrenci alımı yapılmayacak. Böylece öğrenci kontenjanı verilen Temel Bilimler programlarının sayısı 241'den 145'e düşmüş olacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu bölümlerde görev yapan öğretim üyelerinin mağdur olmaması için de ilgili formüllerini açıkladı. Saraç, "Zaman içinde kendilerinin ve kurumlarının da görüşleri alınarak, kendi üniversitelerinde, ilişkili başka alanlara veya programlara kaydırılmaları, eğitim dışı araştırma projelerinde kendilerinden yararlanılması gibi seçeneklerimiz gündemde" dedi.

Reklam
Reklam