Yolculukta Mola "Kömürhan Kavurması"na Endeksli

Elazığ-Malatya kara yolunda, türkülerde adı geçen Kömürhan Köprüsü mevkisinde yer alan çok sayıda kavurma lokantası, bu hat üzerinde seyahat edenlerin

Elazığ-Malatya kara yolunda, türkülerde adı geçen Kömürhan Köprüsü mevkisinde yer alan çok sayıda kavurma lokantası, bu hat üzerinde seyahat edenlerin uğrak yerlerinden.

Elazığ ve Malatya arasındaki sınırı oluşturan, Fırat Nehri üzerinde ulaşımı sağlayan köprünün yapıldığı yer olan Kömürhan mevkisi, bölgenin sosyal hayatında önemli rol oynuyor. Keban Barajı'nın yapılmasıyla suyun altında kalan eski köprü ile hala kullanılan yeni köprüye adını veren Kömürhan, türkülerde adının anılmasının ardından kavurmasıyla da ön plana çıkmaya başladı.

Reklam
Reklam

Bu kara yolu üzerinde seyahat eden vatandaşlar, öncelikli mola yeri olarak burayı tercih ediyor ve bölgedeki restoranlarda, yöre halkının deyimiyle "Kömürhan kavurması" yemeden geçmiyor. Hatta bazı vatandaşların, yolculuk molalarını bu kavurmaya göre ayarladığı dile getiriliyor.

Kömürhan'a gelen vatandaşlar, restoranlarda yemek yemenin yanı sıra, su kenarında dinlenip piknik yapabiliyor, balık tutabiliyor.

Kara yolu üzerindeki kavurmacılardan Kömürhan Kavurma Salonu işletmecilerinden Ethem Kömürhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöreye özgü olan bu tadın hem marka tescilini yaptıklarını, hem de "Kömürhan Kavurma" adıyla patentini aldıklarını söyledi. Kömürhanlı, üç kuşaktır kara yolundaki lokantalarında kavurma ikramı yaptıklarını aktardı.

Tesisin sahiplerinden Gökhan Kömürhanlı ise, 1972 yılında dedeleri Vahap Kömürhanlı'nın bir kamyoncu lokantası olarak kurduğu işletmenin bu yıl 40. yılını kutladığını bildirdi.

Kömürhanlı, "Kömürhan Kavurma olarak Türkiye'nin hemen hemen her tarafında ismimizi duyurduk. Biz de bu şekilde ismimizi markalaştırdık. Marka tescilimizi, patentimizi aldık. Bu da yetmedi, yurt dışı patentimizi de aldık" dedi.

Reklam
Reklam

Önceliklerinin, Kömürhan kavurmasını Elazığ'a mal etmek olduğunu belirten Kömürhanlı, "Nasıl ki Adana'nın kebabı, Kayseri'nin mantısı, Sivas'ın köftesi ünlüyse, biz de Elazığ'ın kavurmasını 'Kömürhan Kavurma' olarak tüm Türkiye'ye tanıtıp, tattırmak istiyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: