Yollar "yeşil Set"le Korunacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kara ve demir yollarının tipi ve çığ nedeniyle ulaşıma kapanmasını önlemek için yol kenarlarına ağaç

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kara ve demir yollarının tipi ve çığ nedeniyle ulaşıma kapanmasını önlemek için yol kenarlarına ağaç dikilerek "yeşil set" oluşturulması amacıyla proje hazırladı. Proje ilk kez Ankara'nın Polatlı ilçesiyle Konya'da uygulanacak.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine, kış aylarında yoğun kar ve tipi yağışının yaşandığı bölgelerde karayolları ve demiryollarının ulaşıma kapandığını söyledi.

Geçen yıl Afyonkarahisar'da bazı karayollarının 24 saat ulaşıma açılamadığını ve Ankara-Konya güzergahında karşılıklı işletilen Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) bir gün çalışamadığını hatırlatan Avcı, yolların kapanmasına, tipi yağışı sırasında rüzgarın yollara savurduğu kar birikintilerinin yol açtığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Avcı, Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince yol kenarlarına setler oluşturulduğunu, ancak bu setlerin kısa vadeli çözümler olduğunu anlattı.

Yollara savrulan kar birikintilerinin kalıcı olarak engellenmesi gerektiğine dikkati çeken Avcı, bu amaçla "Yeşil Set" projesini geliştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Yol kenarlarına tipiyi önleyecek ağaçlandırmalar yapacağız. Polatlı'dan Konya'ya doğru tipinin etkili olduğu 50 kilometrelik alanın projesini hazırladık. Ankara-Konya YHT hattını korumak için de aynı şekilde ağaçlardan set oluşturuyoruz. Buralarda kışın kar fırtınası, yazın da kum fırtınası olur. Konya yolu kum fırtınasından dolayı bir süre kapalı kalmıştı. Bu ağaçlar aynı zamanda rüzgarı ve kum fırtınasını engelleyecek. Bu setleri, rüzgar perdeleri olarak da görüyoruz. Tabii ki, bunlar kısa vadede değil, 10 yıl sonra etkili olacak projelerdir."

Avcı, "Yeşil Set" projesinin, karayolları ve demiryollarının çevrelerinde rüzgar hareketleri dikkate alınarak oluşturulacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

-Çığa karşı da önlem alınıyor-

Türkiye'de çığ nedeniyle kapanan yollar da bulunduğu ve bu yönde 101 noktanın belirlendiği bilgisini veren Avcı, Avusturya ve İsviçre'de uygulanan sistemleri inceleyerek çığ engelleyici çözümler üzerinde durduklarını dile getirdi.

Avcı, çığa karşı üstten aşağıya gelen bir sistem bulunduğuna ve ağaçlandırma teknikleriyle mekanik yapıların entegre edilmesi gerektiğine işaret ederek, bu amaçla hazırladıkları projeyi bu yıl Erzurum-Bingöl güzergahında uygulamaya başlayacaklarını belirtti.

Çığa karşı hazırladıkları projenin, sadece yollara yönelik olmadığını, turizm alanlarındaki çığın da önlenmesinin amaçlandığını söyleyerek, "Trabzon Uzungöl'de çığ önlemlerine yönelik 5 yıldır çalışıyoruz. Bu yıl Ayder Yaylası'nda başladık. Giresun Eğribel, Artvin Yusufeli ve Erzurum'un çeşitli bölgelerinde çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz