Yolları Köstebek Yuvasına Çeviren, Rögar Kapakları Kazalara Davetiye Çıkarıyor

Araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve bulvarda bulunan seviyesi düşük logar kapakları ve çukurlar, sürücülerin...

Araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve bulvarda bulunan seviyesi düşük logar kapakları ve çukurlar, sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Bozulan yollarda oluşan derin çukur ve engebelerden kaçmak için aniden direksiyonu kıran sürücüler, kaza yapma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Karadeniz’in en büyük şehri Samsun’da da özellikle Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Gar kavşağı arasındaki Atatürk Bulvarı güzergahının Samsun Meslek Yüksek Okulu-Gençlik Parkı Kavşağı arasındaki bölüm, sürücüler için büyük tehlike oluşturuyor. Asfalt seviyesinden Köstebek yuvasını andıran yolda araç sürüşünün güvensizleşmesinin başında şehrin bulvar ve caddeleri üzerindeki rögar kapaklarının yenilenen asfaltın aşağısında kalması ve asfalt kodlarına getirilmemesi geliyor.

Reklam
Reklam

Başta toplu taşıma araçlarını kullanan şoförler olmak üzere sürücüler, rögar çukurlarına düşmemek için büyük çaba harcıyor. Çukur ve engebeler, yol kusurlarından sayılmasına karşın neden olduğu trafik kazalarında en büyük zararı ise sürücüler veya yayalar görüyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, rögar kapaklarının yol kaplaması seviyesinde olmasının seyahat konforunu bozan ve sürücüleri tehlikeye sokan bir durum olduğunu söyledi.

Yol kaplama seviyesinden yüksek veya alçak kotta olan rögar kapaklarına çarpan araçların lastiklerinin patladığı, jantlarının hasar gördüğü, ön düzen ve süspansiyon sistemlerinin bozulduğu, sürücülerin direksiyon hakimiyetinin kaybetmesine neden olduğunu ifade eden TŞOF Başkanı Apaydın, “Rögar kapakları yüzünden araçlar kontrolden çıkmakta, trafik kazalar yaşanabilmektedir. Rögar çukurları ve engebeler, kazalara neden olan kesin yol kusurları kapsamında kabul edilmektedir. Rögar kapakları sebebiyle kaza yapan sürücüler, hukuki ve cezai müeyyidelerin uygulanması için haklarını aramalıdır.” dedi.

Reklam
Reklam

Araçlara en çok zarar veren yol kusurlarının başında rögar çukurları geldiği bilgisini veren TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Yüksek veya alçak kottaki rögar kapakları, sürücüler için büyük masraflar açmaktadır. Hasar gören araçların ömürleri kısalmakta, bu da hem ülke ekonomisine hem de araç sahiplerine değer kaybettirmektedir. O yüzden bunların yol kaplaması seviyesinde olması sorumlu kuruluşların özen göstermeleri gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt, mevcut yollarda yaşanan rögar kapağı sorunun giderilmesi için Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün çalışma başlattığını söyledi. Rögar kapaklarının asfalt koduna getirileceğini, yeni yapılan yollarda ise rögar kapağı olmayacağını belirten Yurt, “Rögar kapakları konusu bizleri de rahatsız ediyor. Bazen kilitlerinden kurtuluyor, kazalara davetiye çıkarıyor. Açık kalıyor veya yerinden oynuyor. Bu konuda çok sayıda şikayet geliyor. Mevcut yollarda bu kapakların ayarlamalarının en kısa sürede yapılması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili alınan önlemlere de de değinen Fen İşleri Başkanı Yurt, "Şehrin genel kesimlerinde yollarında SASKİ Genel Müdürlüğü, rögar kapaklarının asfalt kodlarına getirilmesi için bir ihale yaptı. Yüklenici marifetiyle DLH ile Shell kavşağı arasındaki ızgaraları da yandan su alacak konuma getiriyor. Bu ızgaraların kod farkından dolayı asfalt farklılıklarını yenilediğimizde yolda konforsuzluk olmayacak. Ayrıca yeni yollarda SASKİ'ye kanalizasyon, yağmur suyu hatlarını ve diğer şebeke hatlarını kaldırımların altlarından geçirilmesini şartını getirdik. Böylelikle sadece trafiğe ayrılmış yollarda daha fazla konfor sağlamış olacağız. Sürücüler de yeni yollarda rögar kapaklarından kaçmak zorunda kalmayacak.“ ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: