Yolları yok Jaguar’ı aldı

Hindistan, dünyaya kendini tanıtmak için yaptığı reklamlarda “Incredible India” sloganını kullanıyor...

Bu slogan CNN ve BBC başta, birçok uluslararası televizyon kanalında gösterilen tanıtım filmlerinin ana teması olarak ekrana geliyor. Kelime anlamı olarak “İnanılmaz Hindistan” anlamına gelen bu slogan aslında tezatlar ülkesi Hindistan’ın ‘inanılmazlıklarını’ anlatmak için az bile. 1.2 milyar nüfusu ile fakir bir ülke olarak bildiğimiz Hindistan’ın büyük tezatlarını Türkiye’nin Delhi Büyükelçisi Levent Bilman’dan da dinledim. Çelebi Holding’in bu ülkede yaptığı yatırımları tanıtmak için düzenlediği gezide Büyükelçi Tilman gazetecilere Hindistan’ın inanılmaz- lıklarını anlattı... 27 yıllık diplomasi kariyerinde hep Türkiye’nin ‘ne kadar büyük bir ülke’ olduğunu anlatmaya çalışan Bilman, ilk kez Hindistan’da Türkiye’nin ‘küçük bir ülke’ olduğunu telaffuz etmeye başlamış. Hindistan’daki toplantılarda Büyükelçi Levent Bilman, Hintliler’in önünde söze asla “Biz büyük bir ülkeyiz” diye başlayamıyor. İşte Büyük- elçi Bilman’ın anlattıkları ve ‘tezatlar ülkesi’ Incredible India ile iligili rakamlar:

Reklam
Reklam

600 milyon kişi 2 doların altında yaşıyor

* HİNDİSTAN’ın nüfusu Türkiye’den 16.5 kat, yüzüölçümü ise yaklaşık 5 kat fazla.

* HİNDİSTAN’da ulaşım felaket. Başkent Delhi, Tac Mahal’in bulunduğu Acra kentine 180 kilometre uzakta. Bu yolu otomobille 4-5 saatte giderseniz şanslı sayılıyorsunuz.

* ÜLKEDE sadece 2010 için yol ve altyapı yatırımlarına ayrılan para 514 milyar dolar. Bu kaynak neredeyse Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası kadar bir büyüklük.

* KARAYOLU ağı yok ama Hindistan aya uydu indirmeyi başarmış dört ülkeden biri. Uzayda Hindistan’a ait 412 uydu var.

* OTOMOBİLLERDE ayna kullanılmıyor, araçların arkasında ‘Horn me’ (Bana korna çal) yazıyor. Buna karşın Hintli Tata Ailesi İngiliz’in ünlü Jaguar’ını aldı.

* HİNDİSTAN’da sadece haber yayını yapan 73 ulusal TV kanalı var. 2010 yılı için lisans almış 101 haber kanalı daha sırada. Yerel yayın yapanlar bu rakama dahil değil.

* DÜNYADA en çok sinema seyircisi Hindistan’da. ABD ile Hindistan’daki seyircinin toplamı dünyanın geri kalanından fazla.

Reklam
Reklam

* NÜFUSUNUN yüzde 46’sı okuma-yazma bilmiyor. Türkiye bir kez Nobel Ödülü kazandı, buna karşın Hindistan’ın toplam 13 Nobel Ödülü var.

* HİNDİSTAN’da her gün 11 milyon kişi facebook sayfasına düzenli giriş yapıyor.

* ÜLKENİN yüzde 44’ünde elektrik yok. Büyük şehirlerin yarısı gecekondu, buna karşın Hindistan enerjide yıllar önce çeşitliliğe gitmiş ‘nükleer’ ülkelerden biri.

* GELİR dağılımı çok dramatik. Nüfusun 300 milyonu günde 1 doların altında geçiniyor. Bir diğer 300 milyon kişi de günde 2 dolara geçiniyor. Ülkenin 300 milyon kişilik bir de orta sınıfı var. Buna karşın varlıklı sayılacak üst kesim de 300 milyona yakın. Yani Hindistan’da ABD nüfusu kadar varlıklı insan var. Bütün dünya da Hindistan’daki bu varlıklı kesimin peşinde.

* ÜLKENİN tamamına yakını, garsonundan dilencisine İngilizce konuşuyor. Aksansız ve iyi İngilizce konuşan insan sayısı 180 milyon. Bu da İngiltere nüfusunun 3 katı.

* İNGİLİZCE konuşan nüfusun çokluğu nedeniyle dünyanın büyük şirketleri çağrı merkezlerini Hindistan’a kuruyor. Londra’da Vodafone müşteri hizmetlerini arayan bir abone, Hindistan’daki çağrı merkezinden yardım alıyor. Çünkü Hindistan’da işçi maliyetleri İngiltere’den 15 kat ucuz. Ülke genelinde sadece çağrı merkezlerinde 6 milyon kişi çalışıyor. Bu da Türkiye’deki ‘resmi’ işsiz sayısının yaklaşık iki katı.

Reklam
Reklam

* FORBES’ın son zenginler listesine göre Hindistan’ın 52 dolar milyarderi var. Ülkenin en kalabalık kenti Mumbai’de 29 dolar milyarderi yaşıyor. Enerji devi Mukesh Ambani ile çelik imparatoru Lakshimi Mittal dünyanın en zengin 5 işadamı arasında yer aldı.

* DÜNYANIN en çok personel çalıştıran şirketi de Hindistan’da. Indian Railways şirketi 1 milyon 242 bin 356 kişiye maaş ödüyor.

* HİNDİSTAN’da 8 bin 400 üniversite var. ABD’de ise 5 bin 500.

* ÜLKE nüfusunun yüzde 12’si Müslüman. Buna rağmen ülkede 300 bin cami var. Bu rakam tüm İslam dünyasındaki cami sayısından fazla.

* DÜNYADA en çok postane de Hindistan’da. Ülke genelinde 150 bin postane var. Ama 100 kilometre uzaktaki bir kente yollanan mektup ancak 2 haftada alıcısının eline ulaşıyor.

* Hindistan’da yılda 100 bin ayrı kitap basılıyor. 20 kişiye bir gazete düşüyor. Times of India gazetesinin tirajı 3 milyonun üzerinde. (Akşam)