Yolsuzluk operasyonu nasıl gizli kaldı?

Türkiye'yi sarsan operasyondan hükümet de basından haberdar oldu. Bu durum yolsuzluk ve rüşvet operasyonu gizli mi kaldı sorusunu akıllara getirdi.

Türkiye gündemine bomba gibi düşen yolsuzluk operasyonunu hükümet basından öğrendi. Bu durum yolsuzluk ve rüşvet operasyonu gizli mi kaldı sorusunu akıllara getirdi.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, dün yaptığı açıklamada "Bir İçişleri Bakanı'nın oğlunun gözaltına alındığını basından öğrenmesi kadar acıklı ne olabilir ki" dedi. Peki, operasyon nasıl gizli kaldı, sızma nasıl önlendi?

Sabah'ta yer alan habere göre, operasyon bilgisinin sızmaması için 1 yıllık süreçte her şey planlandı. İşte iddialar

Reklam
Reklam

-Büyük operasyon 1 yıl boyunca İstanbul yargısının en tepesindeki Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'dan gizlendi. Çolakkadı, operasyonu yapıldığı gün öğrendi.
- Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine geldiğinden bu yana kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili bir soruşturmada etkin rol oynamayan Zekeriya Öz, yetkiyi bu soruşturmada eline aldı.
-Dosya ilk başta başka bir savcıya verildi, ancak soruşturmayı yürüten savcı tayip edildi, başına Savcı Celal Kara getirildi.
-UYAP'a soruşturmada adı geçen en az bir kişiyle ilgili bilgi girilmesi gerekiyor. Ancak bu soruşturmada girilmedi.
-Soruşturmanın bu denli gizli yürütülmesi telefon dinleme izinlerinin sahte isimlerle mi alındı sorusunu gündeme getirdi.
-6 ayda bir dinleme kararları için uygun mahkeme beklendi.
-Operasyon Hüseyin Çapkın'dan da gizlendi. İki gün önce iki şube, otelde gizli toplantılar yaptı.
-Ankara'daki gözaltıları İstanbul polisi yaptı.
-Oysa önceki soruşturmalarda Ankara polisine yazı geçilerek adresler bildiriliyordu.
-Bilgi sızmasını engellemek için sadece üst düzey polis şeflerine yetki verildi. Memurları adreslere bu kişiler yönlendirdi. Müdürlere bilgi verilmedi.
-Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı en önemli dairenin başkanı geçen hafta Organize ve Mali Şubenin bulunduğu binaya geldi.

Reklam
Reklam