'Yolsuzlukla mücadeleye' uluslararası taahhüt

ANKARA (İHA) - TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, yolsuzlukla mücadele alanındaki ilk küresel uluslararası hukuk belgesi niteliğindeki BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Sözleşmeyle, Türk mevzuatında suç olarak belirlenen rüşvet, zimmet, kara para aklama ve adaletin engellenmesi eylemlerinin suç olarak düzenlenmesi zorunlu hale getirilirken, memuriyet ve mevki nüfuzunun kötüye kullanılması, haksız zenginleşme, özel sektörde rüşvet, zimmet ve kara paranın aklanmasının gizlenmesi eylemlerinin de suç olarak düzenlenmesi konusunda yerel mevzuatların geliştirilmesini teşvik ediyor. Aynı uluslararası düzenlemeyle, yolsuzlukla mücadele konusunda etkili bir uluslararası işbirliği mekanizması da kuruluyor.

Reklam
Reklam

Sözleşme, yolsuzluktan elde edilen gelirlerin kaynak ülkeye iadesi konusunda daha önceki uluslararası hukuk belgelerinde bulunmayan etkili bir sistem öngörüyor. Sözleşmenin kapsadığı 11 yolsuzluk suçundan biri olan 'özel sektörde zimmet' suçu, Türkiye'nin önerisiyle metne dahil edildi. Böylece, banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensuplarının görevleri nedeniyle kendilerine tevdi olunan ya da muhafazaları, denetim ve sorumlulukları altında bulunan bankaya ait para ve diğer varlıkları zimmetlerine geçirme eylemini suç olarak düzenleyen 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 22. maddesi, Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin kapsamına içine alınıyor. Böylece söz konusu eylemlerden dolayı yapılacak kovuşturmalarda, uluslararası işbirliği sağlamanın önü açılıyor. Böylece özel sektörde zimmet suçu, ilk kez bir uluslararası hukuk belgesinde yer alıyor.

Sözleşmenin, Türkiye'nin önerisiyle genişletilen, adli yardımı düzenleyen maddesine göre, çifte cezalandırılabilirlik halinin bulunmadığı durumlarda dahi, yasaklayıcı tedbir içermeyecek adli yardım taleplerinin yerine getirilmesi konusunda, yasal sistemin temel hükümlerinin izin verdiği ölçüde üye devletlere yükümlülük getirilmesi sağlanıyor. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle, iki ülkeden yalnızca birinde suç teşkil etse dahi, yolsuzluk suçlarından dolayı adli yardım talebinde bulunulması mümkün olabilecek. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

Reklam
Reklam