Yolumuza devam ederiz

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda ve Fransa'daki referandum sonuçlarının ardından Avrupa Birliği'ne (AB) mesaj göndererek, "AB'nin kararı bizi ilgilendirmez. Biz Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin adını Ankara Kriterleri koyarız ve yolumuza devam ederiz" dedi.

Konuşmasının büyük bölümünü hükümetin özelleştirme politikalarına ayıran Başbakan Erdoğan, 25 yıldır gündemi meşgul eden özelleştirme sorununu çözmek istediklerini kaydetti. Özelleştirme İdaresi'nin tasfiye işlemini tamamlamasını ve idarenin ortadan kaldırılmasını hedeflediklerinin altını çizen Erdoğan, 2004 yılında özelleştirmeden 1.3 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Türk Telekom'un yüzde 55'inin, Tüpraş'ın yüzde 51'inin, Erdemir'in ise yüzde 46.1'inin özelleştirilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya yaklaştığını belirten Erdoğan, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin 15 yıldır gündemde olduğunu, bu kararı AK Parti iktidarının vermediğini söyledi. Bir sivil toplum örgütünün başkanının geçtiğimiz günlerde bir televizyonda, "Ben özelleştirmeden yanayım, ama Erdemir'in özelleştirilmesine karşıyım" dediğini hatırlatan Erdoğan, "Bir araştırdım ki, bu kişi Erdemir'in ortaklarından birinin yöneticisi çıktı. Olur ya yabancı sermaye ortak olursa diye düşünüyor" tepkisini gösterdi. Hükümetin yabancı sermayeyi doğrudan ülkeye çekme gayreti içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, "Devlet zengini olma anlayışı ortadan kalkmıştır. Parayı bastıran gelsin alsın. Pazar arama gibi bir sıkıntımız yok" dedi.

Reklam
Reklam

Özelleştirme konusunda hamaset yapanlara, işçileri tahrik edenlere gereken cevabı vereceklerini ifade eden Erdoğan, özelleştirme nedeniyle hiçbir işçinin işine son verilmediğini vurguladı. Kangren haline gelen sorunun çözülmesi için kararlılık içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ı sert bir dille eleştirdi. Baykal'ı zaman zaman ortamını tahrik ettiğini belirten Erdoğan, "Sayın Baykal'a şunu söylüyorum. Bu iktidar Türkiye'ye kazandırıyor. Bu ülkeye katma değer sağlayan her yatırım millidir. Bunu gayri milli göremezsiniz. Burada bir özel sektör düşmanlığı yapılıyor. Özel sektörden ekmek yiyenleri ne yapacaksınız? Bunlar gayri milli mi? Onların da başımızın gözümüzün üzerinde yerleri var. Varsın ana muhalefet ve diğer partiler farklı anlayışa sahip olsunlar. Bizim anlayışımızda buna yer yok. Devletin sırtından kazanma dönemini kapatıyoruz. Kafası çalışanın para kazandığı bir dönemdir. Para olmadan yatırım çekilebiliyorsa bu bir başarıdır" şeklinde konuştu.

"HAZİRAN AYI SONUNDA AKARYAKIT ZİRVESİ YAPILACAK"

Reklam
Reklam

Ekonomideki son gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, ekonominin atağa geçtiğini. Ekonomideki iyileşmenin halka yansımadığı yönündeki eleştirilere cevap veren Erdoğan, "Sokağa çıkmayan insan yansıyıp yansımadığını bilir mi, bilemez. Biz çarşıda, pazarda geziyoruz. Neyin nasıl yansıdığını biliyoruz. Buzdolabına, televizyona bakıyoruz" şeklinde konuştu. Haziran ayının sonunda akaryakıt piyasasını masaya yatıracaklarını açıklayan Erdoğan, bugüne kadar zammın olmaması için uğraş verdiklerini söyledi. Dünya piyasasını, AK Parti iktidarında ne kadar zam yapıldığını, daha önceki hükümetler döneminde hangi aralıklarla zam yapıldığını ayrıntılı olarak ele alacaklarını açıklayan Erdoğan, akaryakıt istasyonlarını da "zam" konusunda uyardı. Erdoğan, "Nasıl olsa akaryakıt kullanılıyor diye zam yapmak isteyenler olursa, bundan rant elde etmeye çalışanlar olursa kusura bakmasınlar bu hükümeti karşılarında bulacaklardır. Bu ayın sonunda Enerji Bakanlığı'na talimat verdik, her şeyi masaya yatıracağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan grup konuşmasında esnaf ve sanatkarlara "kredi" müjdesi de verdi. Esnaf ve sanatkarların bankalardan kullandıkları kredilerin faizlerinin daha önce yüzde 50'ler seviyesinde gezdiğini, Ocak 2005 tarihinde bu oranı yüzde 18'lere düşürdüklerin hatırlatan Erdoğan, 1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren bu oranı yüzde 16.5'a düşüreceklerini açıkladı. Erdoğan bu yıl sonuna kadar esnaf ve sanatkarların kullanacağı kredi miktarının da, 1 katrilyon 750 trilyon lira olacağını ifade etti. Erdoğan çiftçilerin prim alacaklarının Haziran ayı sonundan başlamak üzere, 15 Temmuz'a kadar 2 taksit halinde ödeneceğini duyurdu.

AB'YE "ANKARA KRİTERLERİ" MESAJI

Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda, Fransa ve Hollanda'da yapılan AB Anayasası referandumunun sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye'nin düşünce, teşebbüs özgürlüğü başta olmak üzere özgürlüklerin geliştirilmesi yönünde adımlar attığına işaret eden Erdoğan, "AB'nin verdiği karar bizi ilgilendirmez. Biz Kopenhag Siyasi Kriterlerinin adını Ankara Kriterleri koyarız. Yolumuza devam ederiz" mesajını verdi. Türkiye'nin attığı adımların kriz bağlamında değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Başbakan, Türkiye'deki AB karşıtlarını eleştirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"AB'nin 10 yıl sonra nasıl olacağı belli değilmiş. AB'nin bu problemi aşacağına inanıyorum. Bu soranlara sormak lazım. 42 yıl ya siz neredeydiniz? Bu konuda en kıdemli CHP'dir. Duayendir. 42 yıl içinde zaman zaman sorumluluk da aldı. Şimdi bize imza atmayın diyorlar. Biz neyin altına imza atıp atmayacağımızı gayet iyi biliyoruz. Bütün değerlendirmelerimizi ve istişarelerimizi yaparak imza atıyoruz. Verilen sözlerin gereğini yerine getiriyoruz. Bunun dışında kimse bizden bir şey beklemesin. Türkiye 3 Ekim'de müzakerelere başlamalıdır. Bize kırmızı çizgi, kırmızı hat diyenler önce aynaya baksınlar. Biz aynaya bakıp buralara geldik."