Yöneticilerin zam planı

Grant Thornton’un araştırması, Türkiye’de yöneticilerin yüzde 81’inin 12 ay içinde tüm çalışanlara maaş zammı yapmayı planladığını ortaya koydu.

Grant Thornton’un 2011 2. çeyreği itibariyle, 39 farklı ülkeden yaklaşık 3.000 CEO ve CFO seviyesinde yönetici ile görüşerek hazırladığı ‘Küresel Ekonomik Görünüm’ raporu şirketler ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı.

ABD, Yunanistan, İspanya, Japonya, İrlanda, Portekiz ve son günlerde İtalya’nın sıkıntılarla boğuşurken Türkiye’deki iyimserliğin her geçen gün arttığı gözler önüne serilmiş oldu.

Rapor, araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 81’inin önümüzdeki 12 ay içinde tüm çalışanlara maaş zammı yapmayı planladığını ortaya koydu. 2010 yılının ikinci çeyrek sonunda yöneticilerin yüzde 59’u çalışanlarına zam yapmayı planladığını kaydederken, bu oran yüzde 81’e ulaştı. Öte yandan, çalışanlarına ‘enflasyonun üzerinde’ bir maaş zammı yapmayı planlayanlar yüzde 26, 2010 ikinci çeyrek sonunda bu oran sadece yüzde 13’tü.

Reklam
Reklam

Türkiye’de yöneticilerin önündeki en büyük engeli 66 puan ile bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan alt yapı eksikliği oluştururken, Türk yöneticilerinin yaşadığı diğer sıkıntıları ise sırasıyla 44 puan ile yetenekli işgücüne erişimdeki zorluk, 37 puan ile altyapı ve ulaşım zorlukları ve 34 puan ile kanunlar takip etti.

Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Ortaklarından Emre Halit, Türkiye benzeri gelişmekte olan ekonomilerde, kısa zamanda hızlı büyüyen şirketlerin en büyük sorunlarından birisinin bu büyümeyi karşılayacak kapsamda bir bilgi iletişim altyapısı geliştirme zorlukları olduğunu belirtti ve bu durumun önümüzdeki dönemde bilgi teknolojileri konusunda bir talep yaratabileceğini ifade etti. Yetenekli iş gücü eksikliği veya mevcut ideal işgücüne erişimde şirket bütçelerinin zorlanmasının ise sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde yaşanan bir sorun olduğunu vurguladı.

Türkiye ile ilgili CEO’ların beklentilerini kapsayan araştırma, Türkiye’deki yöneticilerin, işini büyütme ve istihdam konusunda iyimserlik açısından 25 ülkeyi geride bıraktığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam

2011 ilk çeyrek sonuçlarına göre, Türkiye’nin diğer coğrafi gruplarla kıyaslandığında en yüksek iyimserliğe sahip ülke olduğu ortaya çıktı.
BRIC, ASEAN ve Latin Amerika ülkelerinde iyimserlik ilk çeyreğe göre 10 puanın üzerinde düşüş gösterirken, Avrupa birliği ülkelerinde ilk çeyrek sonuçlarına göre 3 puanlık bir artış yaşandı. Yurtdışı kaynaklı endişelerin etkisiyle BRIC, ASELSAN ve Latin Amerika ülkelerinde iyimserliğin azalması, Türkiye’nin 8 farklı coğrafi gruptan daha yüksek bir iyimserlik ortalamasına sahip olmasına neden oldu. 2011 ilk çeyrek sonuçlarında +66 puan ile 39 ülke arasında 14. sırada yer alan Türkiye’nin bu çeyrekte dünya sıralamasındaki yeri değişmeyerek , iyimserlik konusunda 39 ülkenin 25’ini geride bıraktığı belirtildi.
2011 ilk çeyrek sonuçlarında en kötümser üç ülke olan İspanya, Yunanistan ve Japonya’nın ikinci çeyrek sonuçlarında da bu durumun değişmediği kaydedildi.

Halit, ikinci çeyrek sonuçlarını olumlu karşıladığını belirterek, iyimserlik göstergesinin önemli bir veri olduğunu çünkü ekonomide beklentilerin önemli rol oynadığını belirtti. Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğinde Arjantin ve Çin’i geride bırakarak geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11 büyümesinin önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.(GAZETEPORT)

Reklam
Reklam