Yöresel Kültürler Üçüncü Kez Buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kültürel etkinlikler çerçevesinde Gaziantep'te faaliyet gösteren hemşehri derneklerini Yöresel Kültürler Buluşması'nda bir...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kültürel etkinlikler çerçevesinde Gaziantep'te faaliyet gösteren hemşehri derneklerini Yöresel Kültürler Buluşması'nda bir araya getirdi. Bu yıl 3'ncüsü gerçekleştirilen festivalin açılışı törenle yapıldı. Açılış törenine Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kaymakamlar, İlçe Belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hemşeri Dernekleri Buluşması fikrinin nereden çıktığını anlatan Başkan Güzelbey, "Gaziantep ilkleri yapan bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Hemşehri Dernekleri Buluşması da kentimizin her yıl daha geniş bir katılımla gerçekleştirdiği ilklerden biri. Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kültürlerin buluştuğu bu festivalde renk var" dedi.

Reklam
Reklam

80'li yılların sonundan itibaren sanayileşme ile yoğun bir göç alan kentin Türkiye'nin değişik yerlerinden birçok insanımıza aş ve iş imkanı sunduğunu anlatan Güzelbey, şöyle konuştu: "Biz, Gaziantep olarak yaşanan göçü faydaya çevirmiş, bu farklılığı kentin gelişimine katkıya dönüştürmüş ender kentlerden biridir. Şöyle bir baktığınızda bu insanların kentimize birer tuğla koyduklarını görürsünüz. İşte Gazianteplilik ruhu budur."

Yaptığı davet üzerine Gaziantep'e gelen Almanya Federal Uyum Bakanı Prof.Dr. Maria Böhmer'e göç olgusunu kent için avantaja nasıl dönüştürdüklerini anlattığını söyleyen Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki şehirleri ikiye ayırabiliriz. Birisi sürekli cazibesi kaybolan şehirler diğeri sanayisi güçlenen, istihdamı artan, cazibesi artan şehirler. Gaziantep bugün gelişen, kalkınan, büyüyen bir şehir. İşte bu şehirlerin başında Gaziantep gelmektedir. Kentimizin bugünkü seviyeye ulaşmasında ülkenin dört bir yanından gelerek üretime, gelişmeye, istihdama katkı sağlamış hemşehrilerimizin katkıları inkar edilemez. Bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu festival yalnızca bir çalma, söyleme festivali değildir."

Reklam
Reklam

Bu buluşmanın aslında kültürlerin kaynaşması olduğunu anlatan Güzelbey, şunları söyledi: "Paylaşımların artırılması ve ülkemizin renklerinin birbirlerini tanımasıdır, ana gayesi budur. Şehrimizin huzur ve barışa taşınması için el ele veren dernek başkanlarımıza ve dernek üyelerine teşekkür ediyorum. Bu dayanışmanın ve kentlilik bilincinin şehrimizi her alanda üst seviyelere taşıyacağına olan inancım tamdır. Buna inanıyorum, hepsinden önemlisi hemşehrilerime inanıyorum. Ülkemizin renklerinin buluşmasına katkı sağlayan herkese tekrar teşekkür ediyorum"

Şehirde yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak adına böyle bir projeye imza attıklarını hatırlatan Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: "8 yıldır el ele vererek kentimizde yaşayan insanımıza kaliteli yaşam imkanı sunmak, birlik ve beraberliğin artırılması için çalışıyor, gayret ediyoruz. İki yıldır gerçekleştirdiğimiz bu buluşmanın oluşturduğu olumlu yansımaların heyecanı ile bu yıl üçüncü buluşmada bir araya geldik. Bu organizasyonda en büyük desteği derneklerin yöneticileri ve üyelerinden gördük, her toplantıya büyük bir heves ve heyecanla katıldılar. Konserleri, halk oyunları gösterileri, yöresel tatları, el emekleri ürünleri ve hepsinden önemlisi sımsıcak duyguları ile bu buluşmaya katkıda bulunan ve emeği geçen hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum"

Reklam
Reklam

Gaziantep'in 80'li yıllardan sonra karşı karşıya kaldığı göç olgusuna değinen Gaziantep Valisi Erdal Ata ise şöyle konuştu: "Yoğun göç sonunda kentimizin nüfusu İstanbul'dan sonra oransal olarak en çok artan kent olmuştur. Bugün Gaziantep'te 112 hemşehri derneği var, bugün bu derneklerden 39'unun katılımı ile farklı illerden kentimize gelip yerleşmiş hemşehrilerimiz kendi kültürlerinden örnekler sergileyecekler. Ülkemizin değişik kentlerinin kültürlerini oralara gitmeden görme fırsatı sunmasının yanında bu festival sayesinde insanların kaynaşması, buluşmaları sağlanacaktır. Bu kentte yaşamanın, bu kentte olmanın bir takım sorumlulukları vardır. Kentte yaşayan herkesin, bu derneklerimizin üyelerinin istihdama, eğitime, kentin gelişimine katkı sunacakları muhakkaktır"

Konuşmaların ardından katılımcılar, 39 ilden gelen dernekler tarafından kurulan stantları gezdi. Protokol üyeleri bir yandan yöresel yemeklerden tattı, diğer yandan dernek üyeleriyle sohbet etti. Vali Erdal Ata'ya Adıyaman Belediyesi tarafından tarihi Cendere Köprüsü heykeli hediye edildi. Festivalin ilk gününde düzenlenen konserde ünlü sanatçı Arif Sağ sahne aldı. Konser ve havai fişek gösterisinin ardından Adıyamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği konser alanına çıktı. Adıyaman Harfane ekibi konseriyle coşan katılımcılar, daha sonra Kızıklar Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği ve Musabeyliler Derneği konserlerini dinledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz