Yöresel Ürünlerin Bölgede Üretimi Izin Yasal Düzenleme Isteği

Nursima KESKİN/ERZURUM, ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türk Patent Esntitüsü tarafından, yöresel 'civil' peynirinin 2009, 'göğermiş' olarak bilinen küflü peynirin de 2012

Nursima KESKİN/ERZURUM, ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türk Patent Esntitüsü tarafından, yöresel 'civil' peynirinin 2009, 'göğermiş' olarak bilinen küflü peynirin de 2012 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin ETB'ye verildiğini bildirdi. Hakkı Hınıslıoğlu, Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin bir ürünün sadece kendi ilinde üretilmesinden dolayı verildiğine dikkati çekerek firmaların buna özen göstermediğini söyledi. Küflü ve civil peynirin Erzurum dışında 65-70 ilde daha üretildiğini ileri süren Hakkı Hınıslıoğlu firmaların üretim için ETB'den izin almaları gerektiğine dikkati çekti. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi olmasına rağmen özgün ürünlerin farklı yörelerde üretilmesine karşı olduğunu vurgulayan Hınıslıoğlu, bunun önüne geçilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini açıkladı. Hakkı Hınıslıoğlu konuyla ilgili şunları şöyledi:
"Kadayıf dolması, civil peynir ve göğermiş peynirin coğrafi işaret belgesi kurumumuza ait. Bu ürünlerin başka illerde üretilmesi için mutlaka belge sahibinden izin alınmalıdır. Aksi halde coğrafi işaret belgesi sahibinden izin alınmadan yapılan ürünlerin geçerli olacağını sanmıyorum. Bu konuda Türkiye'de yasal platform henüz oturmuş değil. Bütün coğrafi işaret belgesi sahibi illere yardımcı olunması açısından yasal düzenleme yapılmalı. Yöresel ürüne lezzet veren şey üretildiği bölgede kullanılan su, un kepek, süt gibi oraya özgü ürünlerdi. Ayrıca o yöredeki üretici ve çiftçiyi destekleme açısından önemlidir. Bu yüzden yöresel ürün sadece bölgesinde ürterilirse hem o yöreye hem ülke ekonomisine katma değer katar. Civil ve göğermiş peynir Türkiye'nin 65-70 vilayetinde üretiliyor. Ama bizim haberimiz yok. Bu şekilde tüketici de aldatılmaktadır. Tüketiciler ambalajların üzerindeki üretim yerlerine dikkat etsinler. ETB'larak bu ürünlerin üretimini her 3 yada 6 ayda bir sürekli denetliyoruz. "
Yöresel ürün firması Leben'in Bölge Satış Sorumlusu Zülküf Yeşilbaş, civil peynirin en önemli özelliğinin pişmaniye gibi tel tel olması olduğunu bildirdi. Bunun nedeninin meralarda beslenen hayvanlardan elde edilen süt olduğunu söyleyen Zülküf Yeşilbaş, "Civil peyniri yağı alınmış sütten yapılır. Kışın kilosunu 12 liradan satıyoruz. Küftlü peynir ise civil ve çökelek peynirin birkaç ay soğuk ortamda bekletilmesiyle yapılıyor. Küflü peynirin kilosunu ise 15 liradan satıyoruz. Erzurum'a özgü peynirlerin farklı yerlerde üretilmesinden biz üreticiler de rahatsız oluyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: