Yorgancılar: Yatırımı, üretimi ve cari açığı düşürecek tedbirler istiyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yatırımı, üretimi, istihdamı artıracak cari...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yatırımı, üretimi, istihdamı artıracak cari açığı düşürecek yerli malı tüketiminin teşvik edilmesini istedi. Bu konudaki Başbakanlık genelgesinin önemine dikkat çeken Yorgancılar, yerli malı tüketimini mecbur eden bir sistemin getirilmesi gerektiğini savundu.
EBSO Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ABD ve Japonya ekonomilerinde beklenen resesyon sebebiyle küresel ekonomide sıkıntı yaşandığını vurguladı. Dünya genelindeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’deki verilerin iyi gözüktüğüne dikkat çeken Yorgancılar, Hükümetin yapısal reformlara ilişkin çalışmaları ve orta vadeli program hazırlığını bu sebeplerden dolayı önemsediklerini dile getirdi. Yorgancılar, “Özellikle de orta ve uzun vadede cari açığın kapatılması açısından alınacak kararları merakla beklemekteyiz. Hükümetin bir diğer çalışması da bildiğiniz gibi teşviklerdeki düzenlemeler olacaktır. Bu konuda gerek Başbakanlık nezdinde yazdığımız yazılarda, gerekse Bakanlara ilettiğimiz konularda teşviklerle ilgili önerilerimizi paylaştık. Önerilerimiz arasında OSB’lerin 4. Derece teşvik bölgeleri arasına alınması bu sayede kentsel dönüşüm anlamında da kent içinde kalan üretim yerlerinin OSB’lere geçişi sağlanabilir.” dedi.

Reklam
Reklam

SANAYİCİYE DESTEK

Yorgancılar, ithalatı azaltan, ihracatı arttıran ekonomik önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. Bunun içinde yeni bir teşvik sistemine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yorgancılar, “Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 10 büyük ekonomi arasında yer alacaksa, bu üretimle, istihdamla ve ihracatla olacaktır. Bu yıl 120-130 milyar dolarlık ihracat yapacağımız düşünüldüğünde önümüzdeki 11-12 yıl içerisinde bizim bu rakamı 380 milyar dolar arttırarak, 500 milyar dolara ulaştırmamız gerekiyor. Eğer büyümenin temelindeki üretimin sağlanmasındaki rol alan sanayicilerimize destek verilirse bu rakamı 5-6 yıl içerisinde de yakalayabiliriz” diye konuştu.

KEMALPAŞA OSB

Tüzel kişiliği iptal edilen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin yeni çıkarılan kanunla Islah OSB olarak kabul edilmesi ve yeniden tüzel kişilik alabilmesi için çalıştıklarını belirten Yorgancılar, İzmir Valisi Cahit Kıraç öncülüğünde bölgenin Islah OSB olarak kabul edildiğini ve bunun dilekçesini de bizzat Ankara’ya giderek kendisinin elden verdiğini anlattı. Yorgancılar, Kemalpaşa OSB’nin önümüzdeki Ekim yada Kasım ayı ortasına kadar Islah OSB olarak ilan edilmesini beklediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

AMBALAJ ATIKLARI

Yürürlüğe giren ambalaj atıkları yönetmeliğine göre sanayicinin bundan sonra ambalaj atıklarını bedelsiz olarak veremeyeceğini hatırlatan Yorgancılar, bedelsiz verilmesi durumunda büyük cezalar ödeyebileceklerini belirtti. Yorgancılar, önümüzdeki günlerde bununla ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenleyeceklerini bildirdi.
Toplantıya katılan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vehbi Günan, kurumunun faaliyetlerini anlattı. Günan, “Uluslararası piyasalarda yüksek rekabet için akreditasyon kurumları çalışma yapıyor. Türkiye’de tek akreditasyon kurumu da TÜRKAK’tır. Avrupa’da bazı ülkelerde birden fazla akreditasyon kurumu bulunuyordu. Ancak bu sayıların teke indirilmesi istendi” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz