Yorgancılık mesleği unutulmaya yüz tuttu

yorgancılık mesleği ile geçimini sağlayan esnafların işleri, yaz mevsiminde düğünlerin artması ile yoğunlaştı.

Kırıkkale’de yorgancılık mesleği ile geçimini sağlayan esnafların işleri, yaz mevsiminde düğünlerin artması ve gurbetçilerin gelmesiyle yoğunlaştı. Yorgancılar, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

43 YILLIK EMEK

Hazır yorganların çıkmasıyla işlerinin geçmiş yıllara göre düştüğünü belirten Yorgancılar, elde yapılan yorganların daha sağlıklı ve daha değerli olduğunu belirttiler. Kırıkkale’de 43 yıldır yorgan yapan Levent Başer, hazır yorganların çıkmasıyla birlikte işlerinin geçmiş yıllara nazaran düştüğünü belirterek, “Hazır iş çoğaldı bizim işlerimiz düştü. İşlerimiz yazın daha iyi oluyor, düğünler başlıyor, gurbetçiler geliyor. İşleri çoğunlukla müşteri kendisi getiriyor biz yapıyoruz. Gündelik kullanılan şilte yorganları 35 liraya yapıyoruz. İpek yorganların ise motifine göre fiyatı değişiyor. İpek yorganlar motifine göre 100 liradan başlayıp 300 lira 400 liraya kadar çıkabiliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

YORGANCILIK BİR SANAT

Yorgancılık mesleğinin bir sanat olduğunu belirten Başer, “Biz adeta iğne ile kuyu kazıyoruz. Yorganlara motifi bir tablo gibi işliyoruz. Motifleri müşteri katalogdan beğeniyor biz yorgana işliyoruz. Özellikle yurt dışından gelen vatandaşlarımız ipek yorganlara büyük önem veriyor. Buradan aldıkları yorganları Almanya’ya, Hollanda’ya yani yurt dışına götürüyorlar. Çünkü orada el sanatları çok beğeniliyor. Onlar elişine daha fazla değer veriyorlar. El işi ile fabrika işini bir tutmuyorlar. El işi her zaman üstündür.” dedi.

"GEÇİNEMİYORUZ"

1982 yılından beri yorgancılık yaptığını belirten Şahin Uçar ise her geçen yıl işlerinin biraz daha düştüğünü belirterek, “İşimiz geçmiş yıllara göre çok düşük. Vatandaş hazır yorgana yöneldi ve işlerimiz azaldı. Yün yorganlar hazıra göre çok daha sağlıklı. Eskiden vatandaşlar kızı için oğlu için 8-10 yorgan yaptırırken şimdi 2-3 tane yaptırıyor. Eskiden 8 tane yapılan yorganın 3 tanesi ipek diğeri beyaz yorgan oldurdu. Şuanda ise bir ipek yorgan 2 beyaz yorgan yaptırılıyor. Yaz mevsiminde düğünler fazla olduğu için işler artıyor, yurt dışından gelen vatandaşlarımız yorgan yaptırıyor. Şuanda geçimizi zor sağlıyoruz. En büyük eksiğimiz ise çırak yetişmemesi. Çırak bulamıyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: