Yörüklerin zorlu yolculuğu başladı

Kış mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nde sahile yakın kesimlerde konaklayan Sarıkeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman'daki yaylalara gitmek üzere yola

Kış mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nde sahile yakın kesimlerde konaklayan Sarıkeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman'daki yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Mersin'in Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı ve Erdemli ilçelerinde sahile yakın kesimlerde kış mevsimini geçiren Yörükler, yaptıkları hazırlıkların ardından yaklaşık 3 ay sürecek zorlu yolculuğa başladı.

Develerine ve atlarına taşıyabilecekleri eşyaları yükledikten sonra göçe başlayan Sarıkeçili Yörükleri, kendileri için başlatılan yerleşik düzene geçme çalışmalarının, tekrar Akdeniz Bölgesi'ne dönüşe geçmeden sonuçlanması umudunu taşıyor.

Reklam
Reklam

Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at, eşek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin zorlu yolculuğunun, yaz mevsiminin gelmesiyle yeniden başladığını söyledi.

Konar göçer hayatı yaşamaktan dolayı sıkıntıların her geçen gün arttığına işaret eden Gök, yolculuk esnasında yatak, yiyecek ve zorunlu ihtiyaçlarını giderecek eşyaların deve, at ve eşek sırtında, diğerlerinin ise araçlarla taşındığını belirtti.

Akdeniz Bölgesi'nde yaklaşık 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu ifade eden Gök, göç eden Yörüklerin son temsilcileri olan Sarıkeçililerin, göç nedeniyle yaşadıkları sıkıntıdan kurtulmaları gerektiğini kaydetti.

Hayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmadığını, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını vurgulayan Gök, "2006'da arazi ve bina tahsisi konusunda ilgili bakanlıklara müracaatımızı yaptık. O günden bu yana başvurumuzun sonuçlanmasını bekliyoruz. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bu nedenle yerleşik düzene geçerek, konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

-Konar göçer Yörüklerin son temsilcileri: Sarıkeçililer-

Anadolu'da binlerce yıl yaşayan, yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Sarıkeçili Yörükleri, günümüzde Yörük kültürünü yaşatıyorlar.

Yörük obalarının son temsilcilerinden Sarıkeçililer, yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı nedeniyle konar göçer hayatını sürdürüyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin'in sahile yakın ilçelerinde geçiriyor.

Nisan ayı sonunda yaylalara göç eden, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inen Yörükler, gelişen teknolojiye bağlı olarak at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlarla taşıyan Yörüklerin ana geçim kaynağı olan keçiler ise çobanlar tarafından otlatılarak götürülüp getiriliyor.

At, deve, eşek ve keçileriyle göçer konar hayatı yaşayarak Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun iki ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: