Yörükoğlu, Ekonomide Büyüme Perspektifini Değerlendirdi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, ekonomide büyüme perspektifini Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde değerlendirdi.Uluslararası Antalya Üniversitesi...

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, ekonomide büyüme perspektifini Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde değerlendirdi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi İşletme Tezsiz Yüksek Lisansı Programı kapsamında düzenlenen seminerin konuğu, 2006 yılından bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Yörükoğlu oldu.

Konuşmasında ekonomik büyümenin iş gücü, sermaye ve teknolojik gelişmelerle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, 1970 ortalarına kadar teknoloji parametresinin çalışmadığını, bilişim teknolojilerinden söz etmek için o dönemlerin erken olduğunu ancak 1990’lardan sonra Amerika’da yaşanan teknoloji patlaması ile tüm ülkelerde teknoloji parametresinin etkisinin yoğun olarak görüldüğünü söyledi. Yörükoğlu, “Bilginin önemi giderek artıyor ve bilgi normal bir mal değil. Ortaya çıkan yeni bir bilgi, iktisatla ilgili birçok şeyi değiştirebiliyor. Bilginin üretim maliyeti yüksek olmasına karşın marjinal üretim maliyeti sıfıra yakın. Bilgi birçok bakımdan monopol tekelleşme yapısına daha uygun bir mal” dedi.

Reklam
Reklam

"TEKNOLOJİYE YATIRIM ÖNEMLİ"

Teknolojiye yatırım yapan ülkelerin daima kazançlı çıktığını ve tüketicilerin refahını arttırdığını anlatan Yörükoğlu, teknolojik gelişmenin, aynı malın daha verimli şekilde üretilmesi, aynı malın aynı maliyetle daha kaliteli bir şekilde üretilmesi ve yeni malların piyasaya sunulması şeklinde olduğunu aktardı. Yörükoğlu, “Verimlilik ayağında gelişme olduğunda daha kolay ölçümleme yapabiliyoruz fakat kalite artışları ve yeni mallardan dolayı olan refah artışını ölçümlemek kolay olmuyor. Dünya ekonomisi yüksek oranlarda büyüyor fakat kalitenin ölçümlenmesinden kaynaklanan problemlerden dolayı refah artışı daha düşük görünüyor. Dolayısıyla büyümeyi eksik ölçüyoruz. Kalite ve yeni mal girdisininin refah artışı üzerindeki etkilerini hesaba katamıyoruz. Aslında kalite ve yeni mal artışından dolayı refahımız hızla artıyor” şeklinde konuştu.

"VAKIF SİSTEMİ GEREKLİ"

Güçlü ekonomiler için vakıf sisteminin gerekli olduğunu, çok maliyetli olan sağlık teknolojisinin hızla geliştiğini dile getiren Yörükoğlu, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

”Önümüzdeki dönemde sağlık sektörü çok daha önemli olacak ve ülkeler geliştikçe ülkelerin GSMH’dan sağlığa ayrılacak olan pay artacak. Aynı şekilde, eğitim ve bilgi ekonomisi de çok önemli. Fakat, bu hizmetleri küreselleşmeden dolayı vergilendiremiyorsunuz. Yüksek vergiler koyduğunuzda, bu hizmetler verginin daha düşük olduğu bir yere kaçıyor. Yani, devlet gelir toplama yeteneğini küreselleşme ile kaybediyor. Devletlerin borçluluğunun artmasının sebeplerinden birisi de budur. Kamu hizmeti olarak gördüğümüz bu hizmetlerin vakıflar aracılığıyla verilmesi ve devlet üzerindeki yükün alınması gerekli. Önümüzdeki dönemde vakıf sistemini kurabilen ve iyi işletebilen ülkeler, daha hızlı ekonomik büyüme göstereceklerdir.”

Yörükoğlu, vakıf sisteminin şu an en yaygın olduğu ülkenin Amerika olduğunu, Amerika’daki iyi üniversitelerin ve hastanelerin vakıf sistemine ait olduğunu aktardı. Yörükoğlu, ”Vakıf sistemi baskıları azaltan, eşitlik sağlayan ve verimliliği koruyan bir sistemdir. Amerika’nın başarısının altında yatan sebeplerden belki de en önemlisi budur. Avrupa'da böyle bir kültür tam olarak yerleşmiş değil fakat bizim ülke olarak bu kültürün yolunu açmamız gerekli” dedi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu’na, konuşmasının ardından plaket verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: