"Yosun endüstrisi kurulmalı"

ORDU (İHA) - Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Akyurt, denizin önemli canlı kaynaklarından biri olan yosunlardan gerektiği gibi yararlanılamadığını belirterek, "Birçok ülkede yosun endüstrisi bulunurken, Akdeniz ülkeleri arasında deniz kıyıları uzunluğu açısından en önde olan Türkiye'de daha araştırma sayısı 5 bile değil" dedi.

Yosunların yüzde 47'sinin beslenme, yüzde 43'ünün kimyasal madde, yüzde 7'sinin gübre ve katkı maddesi ve yüzde 32'sinin diğer amaçlarla kullanıldığını belirten MKÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Akyurt, Türk denizlerinde binden fazla yosun türü bulunduğunu belirtti. Özellikle Karadeniz'in yosun çeşidi açısından zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Akyurt, yosunun uzakdoğu ülkelerinde 17. yüzyıldan bu yana yenildiğini, Avrupa ve Amerika'da insan gıdası olarak tüketilmeyen yosunlardan biokimyasal araştırmalar ve yeni teknolojik yöntemlerle bileşikler elde edeldiğini, böylece bir çok ülkede yosun endüstrisinin ortaya çıktığını kaydetti.

Reklam
Reklam

"HER SEKTÖRDE KULLANILABİLİR" Yosunun boya, tekstil, inşaat, kağıt, kozmetik, tarım ilaçları, dişçilik, ecza ve tıp, gıda, yem ve gübre sanayiinde kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. İhsan Akyurt, şöyle konuştu:

"Boya sanayiinde kullanılan yosun ile istenilen renkler elde edilir. Tekstil sanayiinde kullanılırsa, kumaşların parlaklığı artmakta, doku sıklaşmakta ve su geçirgenliği azalmaktadır. İnşaat sanayiinde beton karışımlarında dolgu ve izolasyon maddesi olarak kullanılır. Lastik sanayiinde kauçuğa ilave edilerek yumuşaklık ve akıcılık sağlanır. Kağıt sanayiinde ise kağıtların yüzeylerinin cilalanmasında ve böylece mürekkep dağılmalarını önlemek için kullanılır. Rusya'daki banknotlar yosun ile yapılmaktadır. Yine yosunlar kozmetik sanayiinde kullanıldığında krem, pomat, şampuan ve sabunların hazırlanmasında, güzellik enstitüsünde yararlı sonuçlar verir. Tarım alanında bitkileri ilaçlamak için kullanılan kalsiyuma ilave edildiğinde ilaç bozulmadan uzun süre kalabiliyor. Diş sanayiinde diş macunlarının hazırlanmasında, diş kalıplarının alınmasında protezde dolgu maddesi olarak kullanılabiliyor. Gıda sanayiinde ise pasta, reçel, marmelat yapımında jöle oluşturucu, dondurmacılıkta kar oluşumunu engelleyici olarak kullanılır. Yem sanayiinde yosun unu verimi artırır. Hollanda'da kazlar yosun unu ile beslendiğinde yün ve et miktarının yüzde 20 oranında arttığı bildirilmiştir. Yosun unuyla beslenen ineklerin sütündeki yağ oranı da artmaktadır. Denizlerimizde, özellikle Karadeniz'de bol miktarda bulunan yosunlardan bu yönde yararlanmak mümkündür. Ancak bir an önce araştırmalara başlanıp yosun populasyonu ve yoğunluğunun belirlenmesi gerekir."

Reklam
Reklam