İlk insandan itibaren, insanların birey özelinde ya da toplum genelinde ilişkileri çeşitli evrelerden geçerek, günümüz dünyasında “sosyal medya” gerçeğine dönüştü. Bugünkü hayatlarımız sanal ve fiziksel dünyanın kesişiminden oluşan melez ve biraz da muğlak bir alanda yaşanıyor diyebiliriz.
Latin Edebiyatı’nın ünlü ozanı Horatius’un milattan önce yazdığı bir dizesinde dünyaya armağan ettiği ve insanoğlunun çokça dile getirdiği “Carpe Diem – Anı Yaşa!” felsefesi, bilgi çağında ortaya çıkan sosyal paylaşım platformlarıyla birlikte “Anı Paylaş!” şeklinde güncellendi. her geçen gün farklı formlara bürünüp hayatımızdaki yerini güçlendirdi.
15 Şubat 2005'te “Broadcast Yourself – Kendini Yayınla” sloganıyla kurulan YouTube da, bu sosyal platformlar arasında ne kadar güçlü bir yere sahip olacağını, Kasım 2006’da 1,65 milyar dolar gibi bir rakamla Google tarafından satın alınarak belli etmişti.
Kullanıcılar evcil hayvanlarından, arkadaşlarıyla gerçekleştirdikleri bir etkinliğe; gün içerisindeki herhangi bir olaydan, sevgililerine hazırladıkları videolara kadar çok geniş bir skalada, YouTube içerik sözleşmesini ihlal etmedikleri sürece her şeyi paylaşabilirken, ticari içerikler de yerini almakta gecikmedi. Öyle ki, “YouTube Reklamı” diye bir jargon, reklam camiasında çokça kullanılır hale geldi.
Gün geçtikçe kullanıcı sayısını artıran YouTube, insanların ilgisini çekebilmek ve daha kapsamlı bir deneyim sunmak için yenilikler geliştirmeyi de ihmal etmedi tabii... Her kullanıcı, beğendiği videolardan listeler düzenleyebildiği gibi, oluşturacağı kanallarla da kendi kitlesini yaratma ve daha geniş kitlelere hitap etme fırsatı buldu.
Peki YouTube kanallarının mantığı nedir ve daha iyi bir kanala sahip olmak için neler yapılmalı?
YouTube üyelerinin kanallarını daha uygun hale getirebilmesi için "kanal türleri" var.
YouTuber (YouTube'çu): Standart YouTube hesabı.
Director (Yönetmen): Deneyimli film yapımcılarının hesapları.
Musician (Müzisyen): Müzik eserleri bulunanlar içindir.
Comedian (Komedyen): Mizahi video yapımcıları içindir.
Guru (Uzman): İlgi alanına bağlı video yapanlar içindir.
Reporter (Bildirici): Uygunsuz videoları rapor edenler içindir.
Ne hakkında yayın yapacaksınız?
Öncelikle, reytingi yüksek bir YouTube kanalı oluşturmak için başarılı olduğunuzu düşündüğünüz bir alan seçmeniz gerekiyor. Kullanıcıların, sizi diğer insanlardan ayırt etmesini sağlayacak içeriği bulmanız önemli. Kanalınızın daha fazla tıklanmasını istiyorsanız, her şey hakkında içerik oluşturarak çorba yapmak yerine, belirli konu başlıklarında çeşitli videolar hazırlamak en iyisi! Örneğin, “satranç eğitimi” kanalınız varsa, satrançla ilgili temel bilgilerin yanında ilgi çekecek ayrıntıları gösteren videolar hazırladığınızda reytinginiz yükselir.
İmaj hemen hemen her şeydir
Malum, ürünlerin daha iyi satılması için daha iyi ve şık paketlenmesi gerekir. Video görsellerinizde kanalınızla ilgili açıklayıcı bir kapak tasarımı, hem kullanıcıların tercih etme refleksine dokunacak hem de kanalınızın daha tertipli görünmesini sağlayacaktır. Sosyal medya kullanıcılarının direkt bilgiye odaklandığını ve aradıkları şeyi en kısa sürede bulabildikleri ortamları tercih ettiklerini unutmamalısınız. Kapak tasarımında kanalınızın ismi, video içeriği hakkında başlık ve o videonun serideki kaçıncı bölüm olduğu gibi unsurları bulundurmanız işleri kolaylaştırır.
Nasıl anlatıyorsun?
Yayınlarınız için tercih ettiğiniz konu başlıklarını merak uyandırıcı bir üslupla anlatıp, en güncel örneklerle desteklemeniz, içeriğinizin paylaşılma oranlarını gözle görülür şekilde arttırır. Bu yüzden iyi bir gündem takipçisi olmanızda fayda var.
Sıkıcı ve monoton olmayın
İnsanların sosyal medyada daha çok eğlence içerikli unsurları tercih ettiğini unutmamak gerekir. Ne anlatırsanız anlatın, işin içine biraz eğlence serpiştirdiğinizde hem siz daha fazla zevk alırsınız hem de hitap ettiğiniz kullanıcılar kanalınızda daha çok vakit geçirir.
Kendinizi bulunmaz Hint kumaşı sanmayın
Alternatifi olmayan konularda içerik üretmek sizi her zaman bir adım önde tutar. Bunun için, video hazırlayacağınız konular hakkında daha önce yayın yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz iyi olur. Ayrıca sizinle aynı konuda ancak farklı ülkelerde içerik üreten kullanıcıların kanallarını incelemeniz ve kendinize notlar almanız işinizi kolaylaştırır. “Kanallara Gözat” seçeneğine girdiğinizde, YouTube pek çok farklı türden popüler kanalları sizin için sıralıyor.
İzleyicileri etkileşime davet edin, onlara kulak verin
Yorumları es geçmeyin! Videolarınızın altına bırakılan yorumlar, abonelerinizin nabzını tutabilmeniz için çok önemli. Trolleri bir kenara bırakırsak, eleştirel yorumları dikkate almanız, kendinizi geliştirmeniz için önemli bir ayrıntı. Eleştiriye açık olun!
Lafı dolandırmayın, ağdalı anlatımlardan kaçının
Zamanınız kısıtlı! Sosyal medyanın her geçen gün hızlanmasıyla birlikte insanlar, izledikleri videolarda sonuç odaklı birer seyirci haline geldi. Çoğu zaman sadece başlıkta belirtilen olayın yer aldığı beş, taş çatlasa on dakikalık videolar tercih ediliyor. İçeriğinizi oluştururken gereksiz ayrıntılar kullanmamaya özen gösterin. Ayrıca videonuzda sessiz, görselin uzunca sabitlendiği kısımlardan kaçınmalısınız. İçeriğinizi aktarırken seyircinin dikkatini sizde tutabilmeniz için, konuya uygun bir tempoda anlatım yapmanız ve bu ritmi bozmamanız önemli.
Artık daha iyi bir YouTube kanalı için belli başlı bilgilere sahipsiniz. Gerisi sizin yaratıcılığınıza ve ilginize kalmış. Kolay gelsin!
(: