Yozgat bayram namazı kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır?

Ramazan ayını geride bıraktık ve sonunda Ramazan Bayramı geldi. Aile saadetinin yaşanacağı 2017 yılının Ramazan bayramı hoş geldi! Yozgat'ta, Ramazan Bayramı her yıl olduğu gibi bu yıl da yine bayram namazı ile şenlenecek. Bu illerden biri de Yozgat olacak. Peki Yozgat ilimizin bayram namazı saat kaçta başlıyor? Bayram namazı nasıl kılınır? Ramazan Bayramı ve bayram namazı ile ilgili detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Yozgat, yarın sabah Ramazan Bayramı'nın ilk günü için bayram namazını kılmaya yollara düşülecek. Vatandaşlar bulundukları illerin camilerinde bayram namazını kılacak. Yozgat'ta yaşayan vatandaşlar da sabahın erken saatlerinde dostlarıyla beraber camiye gidecekler. Yozgat'ta bayram namazı saat kaçta kılınacak? Yozgat hangi camilere akın edecek?

YOZGAT BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIYOR?

Yozgat bayram namazı saati dahil diğer illerin de bayram namazı saatleri bu bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Yozgat'ın bayram namazı detaylarına baktıktan sonra da bayram namazı nasıl kılınır ve bayramla ilgili diğer detaylar aşağıda.

Reklam
Reklam

Tüm iller için bayram namazı vakitleri

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı nasıl kılınır sorusu her bayram sorulan sorulardan biridir. Her ne kadar bayram namazı kılmayı bilsek de mutlaka bir göz atmak da fayda vardır. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı...

Bayram namazı bayramın ilk günü, güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir. İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını yapar. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Ardından imamla birlikte rükû ve secde edilir.

Reklam
Reklam

Ardından 2. rek’âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir.
Sonra, imam minber’e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

YOZGAT'TA BAYRAM NAMAZI KILABİLECEĞİNİZ CAMİLER

Bayram namazını Yozgat'ta kılacaklar bu huşuyu cemaatle yaşamak için erkenden kalkacak ve yakınlarındaki camilere gidecekler. Yozgat'ın çok ziyaret edilen camileri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Cevheri (cevahir) Ali Efendi Camisi (merkez)

Başçavuşoğlu Camii(merkez)

Kayyumzade (demirci Ali Efendi) Camisi (merkez)

RAMAZAN BAYRAMI MESAJLARI

Bayram namazı Ramazan Bayramı'nın başlangıcıdır. Bu bayramda insanlar birbirlerini ziyaret edecek ve bayram mesajları gönderecek. Sevdiklerinize Ramazan Bayramı mesajı göndermek için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

11 Ayın Sultanı Ramazanın Soframıza Getirdiği Bolluk Gibi Bu Bayramda Bol bol içinizde Huzur Olsun, Bayramınız Mübarek Olsun.

Bin damla serilsin yüreğine, bin mutluluk dolsun gönlüne, bütün hayallerin gerçek olsun, duaların kabul olsun bu bayramda... Ramazan Bayramın mübarek olsun!

Dünya'da ve ahirette hakiki bayramları yapabilmek temennisiyle Ramazan Bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Bugün dualarınızı her zamankinden daha çok yapın, koruyucu melekleriniz avuçlarınızın içine çiçekler döksün, kalplerinize bedeninize ilham versin, bayramları en hayırlı şekilde geçirmeyi nasip etsin, ramazan bayramınız kutlu olsun.

Reklam
Reklam

Şeker tadında bir Ramazan Bayramı diler her şeyin kalbiniz kadar güzel olmasını temenni ederiz iyi bayramlar...

RAMAZAN BAYRAMI MI ŞEKER BAYRAMI MI DEMEK DOĞRU?

Ramazan ayının bitişi ile yapılan bayram için Türkiye’de iki farklı isim kullanılmaktadır. Bunlar Ramazan bayramı ve şeker bayramıdır. Ramazan Bayramı kalıbı bu bayram Ramazan ayının sonunda kutlanmasından ileri gelmektedir. Peki neden şeker bayramı da denilmektedir?

Bu bayram Osmanlı döneminde Iyd-ı Fıtır olarak adlandırılmaktaydı. Iyd kelimesi bayram anlamına gelir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır ki şükür sadakası olarak da bilinir. Murat Bardakçı’nın dile getirdiği bir teoriye göre şükür kelimesi şekere dönüşmüş ve şükür bayramı zamanla şeker bayramı olmuştur. Diğer bir teori de bu adlandırmanın bayramda şekerleme geleneğinden kaynaklanmasıdır. Ayrıca dini bayramlarda özellikle de Ramazan bayramında kapılara gelen çocuklara ve misafirlere şeker ikram edilmesi geleneği vardır.

Reklam
Reklam

BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ
Diyanet İşleri Başkanlığı, bayram namazının önemini bir makale ile vurguladı. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı o makale;

Bayram sabah erken kalkılmalı, yıkanıp temizlenmeli, güzel kokular sürünmeli, temiz ve yeni elbiseler giyilmelidir.

Ramazan Bayramı’nda, namazdan önce bir şeyler yenir, Kurban Bayramı’nda ise, kurban keseceklerin, kurban etinden yiyinceye kadar bir şey yiyip içmemesi müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.) böyle yapmıştır. (Tirmizî, “Salât”, 385)

Bayram günü sabah namaz camide kılınır, yapılan vaaz dinlenir, güneşin doğuşundan 50 dakika sonra bayram namaz kılınır. Peygamberimiz Kurban Bayram hutbesinde şöyle buyurmuştur:

“Bu günümüzde yapacağımız ilk iş namaz kılmamızdır. Sonra döner kurban keseriz. Her kim böyle yaparsa, şüphesiz bizim sünnetimize uygun iş yapmış olur.” (Buhârî,“Iydeyn”, 3)

İki rekât olarak kılınan bayram namazları Hanefilere göre vacip, Şafiîlere göre sünnet-i müekkededir. (irbinî, I, 587)

RAMAZAN BAYRAMININ ÖNEMİ

Reklam
Reklam

Ramazan Bayramının önemini öncesinde ibadetinde bulunduğumuz farz olan Ramazan Ayı orucunda görüyoruz. Cenabı Allah'ın nimetleri karşısında şükrünü eda edip bir ay boyunca oruç tutan müslümanları bağışlanmış olma ve Allah'ın rızasını kazanmış olma ümit ve sevinciyle Ramazan Bayramını kutlarlar.

Ayrıca bu bayramda fitre zekat ve sadakalar ile ihtiyaç sahipleri gözetilerek toplumdaki sosyal denge sağlanmış olur. Toplumun her seviyesinden insan buluşarak gerçek kardeşliğin ve huzurun oluşması sağlanmaktadır.

İslami bayramlar dünya genelinde kutlanan diğer bayram ve festivallere benzemez. Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen festival niteliğindeki kutlamalarda fuhuş had safhaya çıktığı gibi israf ve tahrip en üst seviyelere çıkmaktadır. İnsanın başıboş hayvanlardan bile daha sefihçe hareketler yaparak kendilerinden geçtikleri bu tür etkinlikler beraberinde topluma ahlaksızlıktan başka bir şey kazandırmamaktadır.

İslami bayramlarda ise az önce söylediğimiz gibi insan Allah'a olan kulluğunu hatırlar. O'nu gönlünde yakınında hisseder ve dünyaya ne için geldiğini bir kez daha hatırlamış olur.

Reklam
Reklam

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILAR MI? / BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILAR?

Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhari, ‘İdeyn, 15-21; Müslim, Salatü’l-’ideyn 1-3, 10-12). Bir hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Henüz kocaya gitmemiş genç kızlar, perde arkasında yaşayan kadınlar ve hayızlı kadınlar evlerinden çıksınlar; hayra ve müminlerin duasına şahit olsunlar. Ancak, hayızlı kadınlar, namaz kılınan yerden ayrı bir yerde dursunlar” (Buhari, Hac 81)

BAYRAM NAMAZI HUTBESİNİN VACİPLERİ

1. Taharete dikkat etmek,

  1. Setr-i avrete riâyet etmek,
  2. Hutbeyi ayakta okumak.

Hutbenin sünnetleri

1. Ezanı dinlemek,

  1. Hatibin huzurunda ezan okunması,
  2. Hutbeyi ikiye ayırmak,
  3. Her iki hutbeye de Allah'a hamd ü senayla başlamak,
  4. Müslümanlara va'z u nasihatta bulunmak,
  5. İkinci hutbede duâ etmek,
  6. Şehâdet cümlesinin iki kısmını da okumak,
  7. Hutbeyi uzatmamak,
  8. Hutbeyi kolay işitilecek bir sesle okumak,
  9. İki hutbe arasında oturmak,
  10. Siyah giyinmek.
  11. Hanefî mezhebinde sünnet olan bâzı maddeler Şafiî mezhebinde farzdır.
  12. O bakımdan sünnetlere riâyet edilirse, her iki mezhebin görüşleri yerine getirilmiş olur.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: