Yozgat Çamlığı'nın Korunması Için Alternatif Piknik Alanı Çalışması

Harun GÖKÇEOĞLU/ YOZGAT, Yozgat il merkezindeki bazı mahallelerin arka bahçesi konumundaki bin 600 rakımlı çamlıkta koruma altına alınan 400 ila

Harun GÖKÇEOĞLU/ YOZGAT, Yozgat il merkezindeki bazı mahallelerin arka bahçesi konumundaki bin 600 rakımlı çamlıkta koruma altına alınan 400 ila 500 yıllık 9 çam ağacı ile birlikte tespit edilebilen 212 bitki türü, şimdilerde türü tükenmekte olan 'Yozgat Kartalı' olarak da bilinen Şah Kartalı, akbaba, küçük atmaca, şahin, tavşan, saksağan, kurt, tilki, kaplumbağa gibi bir çok hayvan ile kuş türleri bulunuyor. Çamlık tepesinde belirlenen bitki, hayvan ve kuş türlerinin piknik alanı olarak kullanılıp, insan baskısının yoğun olması nedeniyle son yıllarda azalmaya başlaması üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından iki ayrı bölgede piknik alanı oluşturmak üzere proje hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında çamlığın batı bölgesinden giriş kısmına yapılan kamelyalı piknik alanı geçen yıl hizmete sunuldu. Bu yıl ise doğu kesiminden giriş bölgesinde piknik alanı yapılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.
TABİAT PARKI
Yozgat Çamlığı, doğu bölgesi girişinde bulunan Cevdet Dündar Göleti çevresinde tesis edilmeye çalışılan Fatih Tabiat Parkı alanında ailelerin piknik yapabilmeleri için yeni kamelyalar ile çocukların oynayabilmeleri için parklar tesis edilirken, yürüyüş ve bisiklet yolları da yapılıyor. Önemli bir bölümü tamamlanan ve yaz döneminde hizmete sunulması beklenilen çalışmaların, havaların izin verdiği günlerde devam ettiği kaydedildi. Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, çamlığın doğu kapısından başlayıp, batı kapısına kadar uzanan yolun yapımına yönelik çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Çamlık Milli Parkı'nın Yozgat'ın gözbebeği güzelliklerinde birisi olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı, yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte çamlığın iç kısımlarına araçların girmesinin engellenip, sadece insanların yürüyüş ve dinlenme amaçlı girişlerine izin verileceğini kaydetti. Vali Yazıcı, insan ve araçların baskısı sonucunda çamlıkta varlığı tespit edilen hayvan ve kuş türleri ile bitki örtüsündeki çeşitliliğin giderek azalmaya yüz tuttuğunu, tamamen kaybedilmemesi için herkesin duyarlılık göstermesi gerektiğini anlattı.
ÖDENEK SORUNU YOK
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, çamlık yolunun yapımı ve Fatih Parkı çevre düzenlemesi çalışmalarıyla ilgili ödenek sorunun bulunmadığını söyledi. Vali Yazıcı, "Türkiye'nin ilk milli parkı çamlıkta 500 yıllık çam ağaçları bulunmaktadır. Atalarımızın bıraktığı en değerli miraslarımızdan biri olan çamlığımıza zarar vermeden koruyarak, gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu nedenle burada yaptığımız çalışmalarda milli parkımızın doğallığını bozmamaya büyük önem gösterdik, yolu yaparken doğal taş olan granit küp taş kullanmayı tercih ettik. Eminim ki çalışmalar tamamlandığında çamlığımıza yakışan bir yol alacak" dedi.
Vali Yazıcı, yol yapımıyla ilgili olarak 3 milyon 200 bin lira ödenek tahsisi yapıldığını, 4.3 kilometre doğal granit küptaş yol ile birlikte otopark, taş duvar, dranaj hatları, yüyüş ve bisiklet yolları yapılacağını, 750 bin liralık ödenek ile de Fatih Parkı çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlanacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: