Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz: “tmo’nun Uyguladığı Randevu Sistemi Çiftçiden Ürün Almamanın Bir Kılıfıdır”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl uygulamaya koyduğu randevu...

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl uygulamaya koyduğu randevu sistemiyle, çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, devletin çiftçiden ürün almamak için bu yolu denediğini iddia etti.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, 2012 yılında Toprak Mahsulleri Ofisinin randevulu buğday alımı diye bir genelge çıkardığını ancak uygulama geçmediğini ifade ederek, “2013 yılı mahsul alımında bu genelge uygulanmaya konmaktadır. Bu genelge ile çiftçinin sıkıntıya düşeceğini görmekteyiz. TMO hafta içi saat 17:00 sonrası ve hafta sonu Cumartesi Pazar mesaiye kalmayıp alım yapamayacak. TMO Yozgat Merkez de günlük 700 ton ürün alınırken bu uygulama ile 300 ton mal alınacağı veya 300 tonluk randevu verileceği söylenmektedir. Çiftçi randevu alacak, yağmur yağacak veya biçerdöver arıza verecek biçim yapamayacak. Randevusuna yetişemeyecek ve ikinci randevuyu 15 gün sonra alacak. Bu sistemi yapanlar bu sıkıntıları düşündüler mi? Bu çiftçinin hali ne olacak” dedi.

Reklam
Reklam

Daha önce çiftçinin sıraya girip, sırası gelince mahsulünü verdiğini ifade eden Açıkgöz, “Bu genelge ne için yayınlandı hala aklım ermiyor. Devlet çiftçiden buğday almamak için bahane arıyor. Buğdayı alamıyoruz deseler bundan daha gerçekçi olacak. Bu genelge çitçiyi tüccar ve fabrikalara yönlendirmekten başka bir konu değil. Tarım Bakanı inşallah hatasını anlar bu genelgeyi geri çekerek çiftçiyi bu sıkıntıdan kurtarır. İlimiz çiftçileri tahıl ve hububat üretimi ile uğraşmakta ve yatırımını da buna göre yapmaktadır. Çiftçiler bu randevu sistemiyle 10’uncu aya kadar ürününü TMO’ya zor teslim eder. Çiftçinin randevu bekleyecek ne zamanı de tahammül edece gücü var. Acilen ofisler Cumartesi ve Pazar mesai yaparak sıra sistemi ile çiftçinin ürettiği mahsul alımını yaparak biz çiftçilerin mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca çiftçi randevuyu köyünden nasıl alacak, bilgisayar görmeyen çitçi var bu sorunu nasıl çözecekler” dedi.

Açıklanan hububat fiyatlarına da değinen Açıkgöz, “Açıklanan buğday fiyatların çiftçinin beklentilerinin çok altında. Ekmeklik buğdayda baş fiyat 72 kuruş olarak açıklandı. Çiftçimiz zaten ürünün bu fiyata mal ediyor. Mal ettiği fiyata satacak. Bu fiyatlarda satması mümkün değil, yemlik fiyat 62 kuruş, genelde ürünler 62 kuruşa satılacaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: