Yozgat'a Gurbetçi İlgisi

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, son 10 yılda yabancı uyruklu vatandaşlara satılan arazinin, yurt dışında yaşayıp...

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, son 10 yılda yabancı uyruklu vatandaşlara satılan arazinin, yurt dışında yaşayıp çifte vatandaşlık hakkını elde eden Yozgatlılar tarafından alındığını söyledi.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, Türkiye'de 2003'ün başından 2012'nin sonuna kadar yabancılara toplam 137 milyon metrekare taşınmaz satıldığını, yabancıların en çok rağbet ettiği illerin başında Yozgat’ın geldiğini açıklaması ve bu konunun basında sıkça yer alması üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Vali Yazıcı, son 10 yıl içerisinde Yozgat'ta 517 arazi satışı gerçekleştiğini ve toplam 10 bin dönüm arazinin el değiştirdiğini belirterek, “517 vatandaşın aldığı 10 bin dönüm arazinin 122 dönümü bizim yabancı diyebileceğimiz tipte insan. Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre değil de daha önce mülk edinmiş, yabancı sayabileceğimiz 18 kişi almış” dedi.

Reklam
Reklam

Yozgat'ın Türkiye'nin ortasında yer aldığını, ülkenin her noktasına hemen hemen aynı mesafede olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Yozgat, organik tarıma uygun araziler ve termal turizm açısından önemli bir kenttir. Yabancıların en çok mülk aldığı kent olmasının sebebi de gurbette yaşayan Yozgatlıların olmasıdır. Yabancı derken şöyle bir ayrıma gitmek lazım. Türk vatandaşlığından izinle çıkan veya Türk vatandaşlığı Kanunu'nun geçirdiği değişiklikten sonra 5900 sayılı kanuna uygun olarak Türk vatandaşlığından çıkan hemşehrilerimiz var. Özellikle bu hemşehrilerimiz Almanya'da ve Avustralya'da yaşıyor. Bizdeki arazi satışlarının yüzde 99'u ilimizde dünyaya gelip yurt dışında çalışmaya giden, belki de orada da dünyaya gelen ama hem de Türk vatandaşı olan hemşehrilerimizin aldığı araziler. Bunlar yabancıya satış diye geçiyor. Tapu kaydında ve kütüğünde yabancı şeklinde yad edilse de bunlar kendi vatandaşımız” diye konuştu.

Arazileri İsrail ya da Yunanlıların almadığını ifade eden Vali Yazıcı, “Son 10 yıl içerisinde Yozgat'ta 517 arazi satışı gerçekleşmiş. Toplam 10 bin dönüm arazi satılmış, el değiştirmiş. Bu arazilerin 122 dönümünü bizim yabancı diyebileceğimiz 18 kişi almış. Bunlar yüzde 1'i oluşturuyor ama yüzde 99'u kendi hemşehrilerimiz. Diğer geri kalan 500 vatandaşımızın aldığı araziler yurt dışındaki hemşehrilerimizin birikimlerini değerlendirmek suretiyle aldığı araziler veya miras yoluyla kendilerine geçen araziler. Dolayısıyla İsrailliler ya da Yunanlılar ya da şu, bu başka ülkenin insanı değil de tamamen kendi hemşehrilerimizin aldığı araziler. Bu da bizim için sevindirici bir konu. 10 bin dönüm arazinin satılmış olunması, malik edinilmesi, yatırımlarını burada değerlendirmeleri, Yozgat açısından önemli bir konu. Bu geleceğin olduğunu gösteriyor. Arazinin kıymetli olduğunu gösteriyor. Organik tarım konusunda ilimiz her konuda müsait. Özellikle 6-7 ilçemizdeki termal kaynaklar, Türkiye genelinde, saniyede 600 litreyi aşan sıcak su kaynağımız var. Hemşehrilerimizin tarzını, teveccüh olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: