Yozgatlılar Çiğdem Pilavı Şenliği'nde eğlendi

Yozgat Valiliği, Belediye ve Bozok Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Çiğdem Pilavı Şenliği yoğun...

Yozgat Valiliği, Belediye ve Bozok Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Çiğdem Pilavı Şenliği yoğun ilgi gördü.

İç Anadolu kültürü arasında yer alan ve özellikle Yozgat yöresinde yaygın olan çiğdem pilavı geleneğini yaşatmak amacıyla 2. Çiğdem Şenliği düzenledi. Şenlikte önce doğadan toplanan çiğdemler bir çalıya dizilerek, davul zurna eşliğinde gençler tarafından "Çiğdem çiğdem çiçeçik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun" manisini söyleyerek esnaftan yağ ve bulgur topladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda etkinlikler başladı.

Reklam
Reklam

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, şenlikte yaptığı açılış konuşmasında kültürün önemine değindi. Başkan Başer, "Bir ilin bir beldenin yaşanabilir olması için o ilin veya beldenin altyapısının çok sağlam olması ya da dış görüntüsünün çok güzel olması yetmiyor. Bir ilin eğer kültür değerleriyle, sporu ile folkloru ile gelenek ve görenekleriyle tebarüz etmiyorsa, gelenek ve görenekleri kaybetmeye yüz tutmuşsa spora folklora yabancı ise o il hiç bir zaman kabalıktan hoyratlıktan kurtulamaz.” dedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer de gelenek ve göreneklerin tarihi ve kültürel mirasların geleceğe aktarılmasında bu gibi ortak değerlerin yaşatılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal da böyle bir etkinliği düzenlediği için belediye başkanlığına teşekkür etti. Sosyal, "Çocukluğumuzda okulumuza gitmeyerek çiğdem toplamaya giderdik. Bu geleneğimiz günümüzde unutulmaya yüz tutmuşken, bu çiğdem geleneğinin yeni nesle aktarılması için belediye başkanımız geçen yıl bu şenliğin birincisini tertip ederek bizlere hatırlattı. İnşallah bu geleneğimiz gelecek nesillere de aktarılacaktır." dedi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz da Çiğdem Pilavı Şenliği ile geleneğin yaşatılmasının önemi üzerinde durdu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından şenlikte muhtarlar arasında çuvalda yürüme yarışması, ip çekme, kaşıkta yumurta taşıma, yarışmaları düzenlendi. Halk oyunları gösterileri, aşıklar atışmasından sonra, pişirilen çiğdem pilavı vatandaşlara ikram edildi.

Çiğdem ile birlikte toplanan bulgur ve yağ pişirilerek vatandaşlara ikram edildi. Bu sırada pilav ikramında pilav almak isteyen akli dengesi bozuk bir kadını zabıta ekipleri sakinleştirmekte güçlük çekti.

Belediye Başkanı Yusuf Başer, şenlik sonunda yaptığı açıklamada, Bu yıl çiğdem şenliğinin 2. sini düzenlediklerini belirterek, "Çiğdem Şenliğimiz dünya UNESCO soyut olmayan kültürel miras listesine girdi. Geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatma anlamında oldukça önemsiyoruz." dedi.

Şenliğe Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer ve Ertuğrul Soysal, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Emniyet Müdürü Hasan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, AK Parti Yozgat İl Başkanı Fahri Açıkgöz ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: