Yozgat'ta "2. Çiğdem Pilavı Şenliği" yapıldı

Yozgat'ta "2. Çiğdem Pilavı Şenliği" yapıldı.

Yozgat'ta "2. Çiğdem Pilavı Şenliği" yapıldı.

Şenlik, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerinin dizildiği çalı ağacının kent merkezinde davul zurna eşliğinde dolaştırılmasıyla başladı.

Çalıyı taşıyan yöresel kıyafetli gençler, girdikleri işyerlerinde, "Çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun" manisini söyleyip, esnaftan yağ ve bulgur topladı. Toplanan bulgur ve yağ ile Belediye Aşevi'nde pişirilen "çiğdem pilavı", Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, vatandaşlara ikram edildi.

Reklam
Reklam

Buradaki törene, Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer ve Ertuğrul Soysal, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Başer, yaptığı konuşmada, çiğdem pilavı geleneğinin Yozgat yöresine ait olduğunu belirterek, geleneği yaşatmak için 2 yıldır şenlik düzenlediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Öcal Oğuz da somut olmayan kültürel mirası korumaya çalıştıklarını ifade ederek, "Çiğdem şenliği geleneğini Ankara'da da yaşatıyoruz. Bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Çiğdem gezdirilmesi, UNESCO'nun geçen yıl İnsanlığın Somut Olmayan Mirasına dahil edildi" dedi.

Konuşmaların ardından çuval, kaşıkta yumurta taşıma ve halat çekme yarışları yapıldı, katılımcılara pilav ikram edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: