Yozgat’ta 93 Bin Dekar Alan Süneye Karşı İlaçlanacak

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013 yılı süne mücadelesi programı kapsamında 13 ilçede...

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013 yılı süne mücadelesi programı kapsamında 13 ilçede 65 teknik personelle 366 köyde yürütülen sürvey ve mücadelesinde 2 milyon 564 bin 30 dekarlık alanda arazi taraması yaptı.

Yozgat’ın coğrafi yapı itibariyle bir yöresinde hasat başlarken diğer yörelerde ise süne mücadelesi çalışmaları sürüyor. Yozgat il genelinde yapılan arazi taraması sonucunda 93 bin dekar hububat alanında kimyasal mücadele kararı alındı. Yozgat’ın Yeşilova köyünde yapılan süneye karşı kimyasal mücadele çalışmalarını inceleyen ve çiftçilere bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çiftçilerin daha kaliteli ürün elde etmeleri ve ürünlerini daha yüksek fiyatlara satmalarını sağlamak amacıyla süne mücadelesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Süne ile mücadele çalışmaları Aralık ayında başlıyor ve hasat mevsimine kısa bir süre kala tamamlanıyor. Yozgat çoğrafi yapı itibariyle farklılıklar oluşturduğu ve rakım farkından dolayı bir bölümünde hasat başlarken diğer bölümlerinde ise süne ile mücadelemiz sürüyor” dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan taramalarda metrekarede 7 ve üzeri süne görüldüğünde o alanlarda kimyasal mücadele yapılmasına karar verildiğini ifade eden Özdemir, “Bu kapsamda il genelinde 93 bin dekarda kimyasal mücadele yapılması gerekiyor. Biz kimyasal mücadele yapılması gereken yerleri çiftçilerimize bildiriyoruz. Çiftçilerimiz de kendi imkanlarıyla bu alanları ilaçlıyor. İlaçlama yapılmazsa ürünün kalitesi düşüyor ve satılırken düşük fiyata satılıyor. Çiftçimizin emeği boşa gitmiş oluyor. Bu sebeple biz çiftçilerimizden mücadele gereken yerlerde ilaçlama yapmalarını istiyoruz” dedi.

Önümüzdeki yıldan itibaren Yozgat genelinde kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele yapacaklarını ifade eden Özdemir, “Bu yıl bazı yerlerde biyolojik mücadelemiz oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren müdürlüğümüzde oluşturacağımız birimle biyolojik mücadele yapılacak” şeklinde konuştu.

Yeşilova Köyü Muhtarı Abdulkadir Canbolat, Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin gelerek ekili alanlarda çalışma yaptıklarını belirterek, “Süne ve kımılın metrekarede 7’den fazla olduğunu tespit ettiler ve bize ilaçlama yapmamızı istediler. Bizde bugün tarlalarımızı ilaçlıyoruz. Traktörler ekili alana daha az zarar versin diye de ince tekerlek takıyoruz ve ilaçlamamızı yapıyoruz. İlaçlama yapmazsa süne buğdaya büyük oranda zarar veriyor ve satış yaparken çok düşük fiyata satıyoruz. Bu yüzden ilaçlamamızı başlattık” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Çiftçilerden Zekeriya Sevimli ise süne ile mücadele yapılmazsa buğdayın kalitesinin düştüğünü belirterek, “Kalitesi düşük ürünü de ofis yemlik olarak düşük fiyata alıyor. Bizde şimdiden tedbirimizi almak istedik ve ilaçlama çalışmasına başladık. Bizi bu konuda uyaran Tarım İl Müdürlüğü görevlilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: