Yozgat’ta Bal Üretim Bölgesi Oluşturulacak

Ormanları ve bitki florasıyla Türkiye’nin önemli yaylalarından biri olan Bozok Yaylasında bal üretim bölgesi oluşturulacak.Yozgatlı...

Ormanları ve bitki florasıyla Türkiye’nin önemli yaylalarından biri olan Bozok Yaylasında bal üretim bölgesi oluşturulacak.

Yozgatlı arıcıların sorunlarını dinleyen Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, kaliteli bal üretimini artırmak ve arıcılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yozgat’ın coğrafi konumu ve iklim bakımından arcılığa elverişli bir bölge olduğunu ifade eden Özdemir, “İlimizde arıcılık yapılmaktadır. Bizde bu arcılığın geliştirilmesi ve daha kaliteli bal elde edilmesi amacıyla bir çalışma başlattık. Yozgat’ta arıcılık bölgesi ilan edeceğiz . O bölgede üretilen bal kontrol atlında olacak. Talep eden kişi gittiği zaman ‘burada katkı yoktur, bu bal temizdir’ diyerek gönül rahatlığıyla balını alabilecek. Aynı zamanda bal üreten arıcımızda ben buradan rahat bir şekilde balımı satabileceğim diyebilecek.” dedi.

Reklam
Reklam

Balın kalitesinin herkesin rahatlıkla anlayamadığını ve bundan dolayı her bala şüpheyle baktığını vurgulayan Özdemir, “ Bal bölgesi projesi uygulamaya konulduğu zaman hem üretici hem de tüketici gönül rahatlığıyla balını alıp satabilecek. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü bal ormanları, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak biz de bal meraları oluşturacağız. Bu şekilde daha kaliteli ve daha fazla bal üretimi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Arıcıların sorunlarını dile getiren Yozgat Arıcılar Birliği Başkanı Bilal Gözüyaşlı da Yozgat’ın arıcılık açısında önemli bir bölge olduğunu belirterek, en büyük sıkıntılarının Pazar sıkıntısı olduğunu kaydetti. Şu anda 400 üyelerinin bulunduğunu bunların 250 tanesi 30 kovan ve üzeri arısı olan asil üye diğerleri ise 10 ve 29 arasındaki değişen üyeler olduğunu belirten Gözüyaşlı, “En büyük sıkıntımız üretilen balları yeterince tanıtıp satamıyoruz, bu sebeple de arıcılığı teşvik edemiyoruz. Bozok Yaylasında Yozgat’ta üretim yapan arıcıların iki katı yabancı gezginci arcılar geliyor, biz onlara karşı değiliz, bu Yozgat’ın aracılık konusundaki önemini gösteriyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Bu yıl yağışların olmayışı ve aşırı sıcaklardan dolayı yüzde elliye yakın verim kaybı yaşadıklarını dile getiren Gözüyaşlı, “350 kovandan 3-4 ton civarında bal üretimi yaptık. Biz balımızı yeteri kadar değerlendiremediğimizden dolayı bizim üyelerimiz bizim birliğimizin altına gelmiyorlar çünkü sokak ortalarında cami köşelerinde 5 liraya 4 liraya bal satılıyor. Biz biliyoruz ki bizim balımızın değeri 20’nin üzerinde olması lazım. Fakat ucuz bal satıldığı için bizler rekabet yapamıyoruz. İlimizde bal ormanları ve bal meraları oluşturulur, kalitesiz balların satışları da engellenirse ilimizde arcılık daha da gelişecektir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: