Yozgat’ta Beç Tavuğu Üretim İstasyonunda Kapasite Artırılıyor

Kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadelede kullanılan ve Yozgat’ta üretimi yapılan...

Kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadelede kullanılan ve Yozgat’ta üretimi yapılan beç tavuğu ve kınalık keklik üretim istasyonu kapasite artırımına gidiyor.

Yozgat’ın Çalatlı Köyü yakınlarında bulunan Keklik Üretim İstasyonu’nda yeni kümeslerle daha fazla keklik ve beç tavuğu üretimi yapılacak. 2007 yılında kurulan üretim istasyonunda üretilen kınalık keklik hububata büyük ölçüde zarara sebep olan süne zararlısı ile mücadelede kullanılmak üzere doğaya salınırken, KKKA hastalığına sebep olan kene ile mücadelede etkili olduğu düşünülen beç tavuğu ise köylülere dağıtılıyor.

Reklam
Reklam

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdür Vekili Harun Erkoç, “ Beç tavuğu kene ile mücadelede etkin rol oynadığı düşünüldüğü için üretimini artırıyoruz. Yaklaşık 7 yıldır kene ile kimyasal ve biyolojik olarak mücadele ediyoruz. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kene ile mücadelede beç tavuğunun aktif rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bu bakımdan bizler de üretim istasyonumuzda beç tavuk üretimine daha bir ağırlık verdik. Bu tavukları genelde keneyle mücadelede kullanıyoruz. Türkiye’de beç tavuğu üretimi sadece Yozgat’ta yapılmaktadır. Burada üretilen tavukları diğer illere biz gönderiyoruz. Sivas, Tokat, Afyon, Çorum ve ismini sayamadığım birçok ile beç tavuğu veriyoruz.”diye konuştu.

Yıllık üretim hedeflerinin üstünde bir üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Erkoç, “Bu yıl beç tavuğu üretimi için hedeflediğimiz rakam 5 bindi biz bunu gerçekleştirdik. Çeşitli illerimizin yanı sıra kene vakalarının görüldüğü yerleşim bölgelerinde oturan köylülerimize de bu tavuklardan dağıttık. Yine istasyonumuzda keklik üretimi de yapıyoruz. Bu yıl 7 bin adet keklik üretimi yaparak çeşitli illere ve ilimizin belirlenen bölgelerinde doğaya salımı yapıldı. Daha fazla üretimin yapılabilmesi için üretim istasyonumuzun kapasite artırımına gidildi. Şuan mevcut kümeslerimizin yanına bir kümes daha yapıyoruz. Yine civcivlerin çıkarılacağı ünitelerin olacağı bir binamızda tamamlandı. Bu yeni kümeslerinde hizmete girmesiyle beç tavuğu ve keklik üretim kapasitesi daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: