Yozgat’ta Kalaycılık Mesleği Can Çekişiyor

YOZGAT (İHA) Yozgat’ta 7 yaşında kalaycılık mesleğine başlayan 66 yaşındaki Abdullah Türkmen, şehirde iş...

YOZGAT (İHA) Yozgat’ta 7 yaşında kalaycılık mesleğine başlayan 66 yaşındaki Abdullah Türkmen, şehirde iş yapan 45'e yakın kalaycıdan sadece iki kişi kaldıklarını söyledi.

En eski el sanatlarından biri olan kalaycılık mesleği, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girdi. Yozgat’ta uzun yıllardır kalaycılık yapan Mustafa Türkmen, mesleğe 7 yaşında başladığını belirterek, “20 sene çıraklık ve kalfalık yaptım, 40 senlik ustalığım var. Şu anda işlerimiz bitik, ama naçar kesikliğinden bu işi yapıyorum. Emekliliğimde olmasa perişan oluruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Eskiden kalaycılık mesleğinin önemli ve rağbet gören mesleklerin başında geldiğini ifade eden Türkmen, “Yozgat’ta eskiden 20-25 tane kurulu tezgah, 20 tane seyyar olmak üzere 45'e yakın kalaycı vardı. Seyyar tezgahlar köylere gider köylerde kalaycılık yapardı. Şimdi kimse kalmadı iki kişi kaldık. Biz ölünce bunu yapacak kimse yok. Ben bir çırak yetiştirmek isterdim ama kimseyi bulamıyoruz. Çünkü sanat hiçbir zaman ölmez, bir kişi olsa bu meslek devam edebilir.” diye konuştu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alüminyum, çelik ve plastik mutfak eşyalarının çıktığını ifade eden Türkmen, “Bakır kapların kullanıldığı dönemlerde bu kadar hastalık yoktu. Şimdi alüminyumu çıktı, naylonu çıktı bilmem neyi çıktı. Eskiden iki çeşit hastalık varsa şimdi 102 çeşit hastalık var. Eskiden bir ısıtma vardı bir verem vardı. Ayağımızda soğuk kuyu ayakkabı elimizde tahta kaşık yediğimiz tüm bakırın içindeydi ve o kadar sağlıklıydık. Şimdi yediğimiz içtiğimiz kullandığımız malzeme değişti hastalıklar arttı. Bilhassa alüminyum kullanılmasını hiç tavsiye etmiyorum. Vatandaşımız bakır kullansın da bana kalaylatmaya getirsin demiyorum. Alüminyum haricinde ne kullanırsa kullansınlar. Teknolojinin gelişmesi ve mutfak eşyasındaki çeşitliliğini artırınca haftada bakır kalaylatmak için bir iki kişi ancak geliyor. Ama çelik tencere ve çaydanlık kulpu tamiri için gelenler oluyor. Bizde çelik tencere ve çaydanlıklarını tamir ederek para kazanmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: