Yozgat'ta patates hasadı

YOZGAT (İHA) - Yozgat'ta, alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patatesin ilk hasadı nedeniyle tarla günü düzenlendi.

Yerköy'ün Akpınar Köyü'nde düzenlenen törene; Vali Gökhan Sözer, Yerköy Kaymakamı Aydın Ergün, Tarım İl Müdürü Sıddık Aktaşçı ve çiftçiler katıldı. Törende bir konuşma yapan Vali Gökhan Sözer, Yozgat'ın Türkiye'nin önemli bir tarım üreticisi il konumunda olduğunu belirtti.

Çiftçiyi alternatif ürünlere yönlendirme konusunda Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmaları bulunduğunu ifade eden Vali Sözer, "İlimiz için alternatif ürünler arasında patatesin önemi büyüktür. Niğde ve Nevşehir'deki patates üretimleri, hastalık nedeniyle sınırlandırılmıştır. Bu konuda ilimizin önemi bir kat daha artmıştır. O nedenle, çiftçimizi patates üreticisi haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Patatesin Yozgat'ta bilinen bir ürün olmadığına değinen Vali Sözer, "Geçen yıl Darıcı Köyü'nde, bu yıl ise Akpınar Köyü'nde sertifikalı tohumluk kullanılarak deneme ekimleri yaptık ve önemli sonuçlar aldık. Akpınar Köyü'nde yaptığımız deneme ekimlerinde, dekar başına 5,5 ton hasat yaptık. Bunun mali hesabını yaptığımız zaman, pancar gelirinin en az iki-üç katı gelir elde edilmiştir. Türkiye'nin ihtiyacı olan patatesin büyük bölümünün Yozgat'tan karşılanmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız. Önümüzdeki yıllarda bunun soncunu alacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra hasat edilen patatesten kızartma yapılarak, davetlilere ikram edildi.