Yozgat'ta Stk'lar Öym'lerin Kaldırılması Yönündeki Çalışmalara Tepki Gösterdi

Yozgat’ta Sivil Toplum Platformu üyeleri Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının gündeme gelmesine basın açıklaması yaparak...

Yozgat’ta Sivil Toplum Platformu üyeleri Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının gündeme gelmesine basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının gündeme gelmesiyle Yozgat’ta bulunan sivil toplum örgütü üyeleri Yimpaş AVM salonunda bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan Yozgat Sivil Toplum Platformu sözcüsü Av. Ergün Çiftçi, Suç örgütleri, darbeciler ve çetelerle mücadelede etkin rol oynayan ÖYM’lerin kapatılacağı yönünde hükümet kanadından hususiyle de Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, “2002 Yılından bu yana mafya, terör uyuşturucu ve çetelerle mücadelede elde edilen başarılar bu mahkemeler sayesinde kazanılmıştır. Bu yüzden özel yetkili mahkemelere günümüzde ihtiyaç vardır. Türkiye olağan üstü bir ortamdadır. Her tarafta çeteler ve mafyalar hala kol geziyor, hapishanelerden devlet başkanına hakaretler tehditler gelmektedir. Böyle bir ortamda özel yetkili savcıların bile zorlandığı ortadadır. Bunların yerine normal savcılar atanırsa kim nasıl hesap soracak. Adalet nasıl tahakkuk edecek. ÖYM’ler kaldırıldığı takdirde yerine hangi mahkemeler getirilecek. Normal hırsızlık davaları, adam öldürme ve yaralama davalarına bakan hakim ve savcılar sırası geldiğinde bu dosyalarımı sonuçlandıracak” dedi.

Reklam
Reklam

Çeteler ve darbecilerle hesaplaşma süreci dolmadan, özel yetkili mahkemeleri devre dışı bırakmanın yanlış sonuçlar ortaya çıkartacağını ve yapılan düzenlemeleri ve reformları rafa kaldıracağını iddia eden Çiftçi, “ CMK’nın 250 ve 251. maddeleriyle ilgili yapılacak düzenlemeler ayrıcalıklı sınıflar oluşturacak, izin şartına bağlı olan yargılamalardan netice alınmayacaktır. Kanunlar umuma şamil olmasından Ergenekon ve Balyozdan yargılanan tutuklarlın tahliyesine imkan oluşturacaktır. Bu da tabiyatıyla kaos oluşturacaktır. ÖYM’lerin kaldırılmasını isteyenler sadece terör yandaşları ve çeteleridir ve onların perde arasındaki destekçileridir. Muhafazakar halkımızı derinden yaralayan bu düzenlemenin kaldırılması toplumun kahir ekseriyetinin istek ve talebidir. Değilse bu konu referanduma götürülerek halkın kendisinin karar vermesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Yapılan seçimlerde ve özellikle 2010 yılındaki anayasa değişikliğine ilişkin referandum da halkın mevcut hükümete büyük destek vermesinin sebebinin darbeciler ve çetecilerle olan mücadeledeki kararlılığı olduğuna değinen Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü, “ÖYM’lerin kaldırılmasıyla birlikte devam eden Ergenekon ve balyoz davaları hatta KCK davalarının akamete uğrayacağı sonuçsuz kalacağı bizce açıktır. Burada önemli olan şu, Türkiye’nin demokratikleşmesinin devem etmesi için Türkiye’de mutlaka darbelerle ve darbecilerle mücadele etmek gerekmektedir. Eğer darbe teşebbüsünde bulununlar zamanında yargılansaydı 1960 darbesi olmayacaktı 1980 darbesi olmayacak, 28 Şubatı yaşamayacaktık. Şuan Türkiye hukuk sisteminde çok büyük devrim niteliğinde hukuk davası açıldı. Ergenekon davasıyla ilk kez darbecilere karşı bir yargılama devam etmektedir. Darbecilerin yargılanmasıyla ilişkin dava son aşamaya geldi. Savcı mütealasını bile yayınlamıştır. Dolayısıyla bu aşamada ÖYM’lerin kaldırılarak bunların doğal mahkemelere verilmesi bu davaları akamete uğratacak, bu davaları sulandıracak ve daha önemlisi bu davaların düşmesine neden olacağı kanaatindeyiz. Eğer Türkiye’nin demokratikleşme süreci devam edecekse bu ÖYM’lerin devam etmesi ve devam eden yargılamalarla darbeye teşebbüs edenlerin cezalandırması şarttır. Aksi takdirde yeni bir 1960 ve 1980 darbesi gibi bir darbenin kaçınılmaz olacağı düşüncesindeyiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz