Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Yozgat Çalıştayı’nda Gıda Tarım ve Hayvancılığın gelişmesinde en önemli 10 sorun belirlendi.
Çalıştayda modülatörlüğünü Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık konusunda tespit edilen sorun ve çözüm önerilerini aktardı. Prof. Dr. Güçlü, yapılan çalıştayda Yozgat’ın 2023 Türkiye vizyonuna ulaşmasında arzulanan katkıyı sağlanması için gıda tarım ve hayvancılık alanında çözümlenmesi yönünde en önemli sorunlar nelerdir diye sorular yöneltilerek bunun cevabının arandığını sorulan 57 sorun içerisinde yapılan oylama sonucunda ilk on sorunun belirlendiğini söyledi.
Tarım ile ilgili 57 sorun içerisinde yapılan oylama sonunda ilk önemli 10 soru birincisi tarım arazilerinin optimum işletme yükünün altında olması belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Güçlü, “İkincisi üretim deseninde meyve ve sebzeciliğinin yeterince yar almadığı belirlendi. Üçüncüsü çiftçilerin bilinçsiz ve geleneksel metotlarla üretim yapması. Dördüncü sorun olarak arz ve talep durumuna göre tarımsal planlanmasının yapılmaması olarak belirlendi. Beşinci olarak jeotermal kaynakların tarım sektöründe yeterince değerlendirilmemesi, altıncı sorun tarım ve hayvancılıkta eğitimli işgücünün yetersiz olması, yedinci sorun tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yüksek olması, sekizinci sorun alternatif ürünlerin işleme sorunları. Dokuzuncuunucu sorun kooperatiflerin yetersizliği, onuncu sorun ise kırsal kesimde yol ve ulaşım sorunu olarak belirlendi” dedi.
Sorunların çözüm önerilerini de açıklayan Prof. Dr. Güçlü, “ On sorundan 5’ine yapılan çözümler. Birinci sorunumuz tarım arazilerinin optimum işletme büyüklüğünün altında olması, bununla ilgili çözümler birincisi çiftçiler zarara uğrayacakları düşüncesiyle toplulaştırılmaya çekinceli yaklaşmaktadır. Bu nedenle toplulaştırmanın yararları konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. İkinci olarak toplulaştırma da tarım arazilerine destek verilmesi, optimum işletme büyüklerinin altında kalan araziler için radikal çözüm ve tedbirler uygulanması. Arazilerin toplulaştırmasını kolaylaştıran hukuki düzenlemelerin yapılması, kooperatifler aracılığıyla üretimin toplu halde yapılması olarak çözüm önerilmiştir. İkinci sorun için üretim desteklerinde sebze ve meyveciliğin artırılmasıdır. Ekolojik ve topografik olarak uygun sulanabilir alanlarda öncelikle meyvecilik ve sebzeciliğin yaygınlaştırılmasıdır. Ekonomik olarak yetiştirilecek ürünlerin tespiti için araştırma faaliyetlerinin desteklenmesi. Katma değeri yüksek çeşitlere yönelik teşvik sistemlerinin artırılması, üretim destekleri değiştirilerek üretilen yeni ürünler için alım garantisi sağlanmalı, bu devlet veya birlikler tarafından olabilir, sözleşmeli üretimler yapılabilir. Ürün paketleme tesislerinin kurulmasıdır” diye konuştu.
Üçüncü sorun geleneksel sorunlarla ekim yapılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güçlü, “ Bu sorunun çözümü için üretim alanlarından hastalık ve zararlılarla ilgili mücadele yapılmalı ve gerekli kontrollerin yapılması düzenli olarak eğitim alan çiftçilere ekstra destek verilmeli. Tarımsal danışmanlık sisteminin etkinleştirilmelidir. Dördüncü sorun olarak arz ve talebe durumuna göre tarımsal planlamasının yapılmaması bu Türkiye’nin de sorunudur. Bunun önlemek için talep tespiti yöntemiyle miktar belirlemeler yapılarak yörenin ekolojik ve topografik yapısına uygun olarak ürün desenin belirlenmesi. Ürünlerin ulaştırılacağı ve kullanılacak sanayicilerle çiftçilerle koordinasyonu oluşturacak birimlerin oluşturulması ve dönemsel olarak ihtiyaca göre üretilecek ürünlerin planlanması, ürüne özel borsaların kurulmasıdır. Beşinci önemli sorunumuz jeoterlam kaynakların yeterince kullanılmamasıdır. Bu konuda seracılıkla ilgili sıcak suların belirlenmesi ve teşviklerin artırılması, minimum sera büyüklüğünün bir ürün için en az 20 dekar olarak belirlenmesi bunun üzerindeki seracılık faaliyetlerinin teşvik edilmesi. Çiftçilerin örgütlenmesi ve çiftçileri bir araya getirerek büyük seraların kurulması sağlanması. Jeotermal seralarda üretim yapanlara özel teşvik sisteminin getirilmesi önerilmektedir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz