Yrd. Doç. Dr. Durmuş Ali Söyler’den ‘kebere’ Açıklaması

Gaziantep’in Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Durmuş Ali Söyler,...

Gaziantep’in Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Durmuş Ali Söyler, ‘Kebere’ bitkisinin insan sağlığına faydalarını ve Araban Ovası’ndaki kuru tarım yapılan alanlarda alternatif ürün olarak üretilebileceğini açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Söyler, değişik yörelerde değişik adlarla anılan kebere bitkisinin, Gaziantep bölgesinde Şebellah olarak bilinen bir bitki olduğunu ifade ederek, “Araban Ovası’ndaki kuru tarım yapılan bölgelerde rahatlıkla yetişip daha az maliyetle alternatif ürün olarak üretilerek Arabanlı çiftçilerimize ek gelir temin edecek, işsizlere iş olanağı sağlayacak, değerlendirilemeyen arazilerini değerlendirecek. Kebere bitkisine ilgi, çiftçilerin menfaatine olacaktır. Ancak kebere bitkisini projelendirmek için bölgenin arazi durumu, rakım, toprak özellikleri, ısı ve nem durumu, ürünün toplanma süresini bilmeye ihtiyaç vardır. Kebere tıbbi bitkiler grubundadır. Tomurcuğunun, yaprağının, meyvesinin, kök kabuklarının değişik kimyasal bileşenler içermesi nedeniyle, kebere bitkisinin şifa verici özelliği vardır” dedi.

Reklam
Reklam

Söyler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gün kozmetik sanayinin kullandığı bu ürün, ileriki yıllarda ilaç sanayinin kullanacağı ham madde kaynağı olabilir. Kebere bitkisini çok elverişsiz koşullarda yetiştirmek mümkündür. Kebere projesini ülke düzeyinde yaygınlaştırarak gelir seviyesi düşük yörelerin insanlarına, direk veya dolaylı yoldan birçok faydalar sağlayacaktır. Kebere bitkisi ülke insanımızın pek bilmediği bir bitkidir. Ancak ülkemizde doğal olarak yetişen bu bitkiden belki bahçenizde zaman zaman kendini gösterecek olsa hemen budayıp kurtulmaya çalıştığınız bir bitki olabilir. Ancak bu bitki toprağa tutunduktan sonra yaksanız da yok edemezsiniz, traktörle toprağı sürseniz de yok edemezsiniz. Kebere, orman yangılarına karşı önlem alabileceğimiz önemli bir bitkidir. Orman yangınlarında dağların çıplak kalmasını istemiyorsak kebere bitkisine önem vermek mecburiyetindeyiz. Baraj havzalarımızda baş gösteren erozyonla mücadelede vazgeçilemeyecek kadar önemli bir bitki. Barajların ömrünü uzatmak istiyorsak kebere bitkisine önem vermek mecburiyetindeyiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: