Yrd. Doç.Dr. Yavuz: Aydınlatmada tasarruf ederek, faturanızı düşürebilirsiniz

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, tasarrufu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, özellikle konutlarda alınacak basit önlemler...

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, tasarrufu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, özellikle konutlarda alınacak basit önlemler sayesinde elektrikte yüzde 40'a varan tasarrufların sağlanabileceği belirtti.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün geliştirdiği 'aydınlatma kontrol sistemi' aydınlatmada yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağladı.
Araştırma projesini yürüten Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Cenk Yavuz, konutlarda ve iş yerlerinde uygulanacak basit tedbirlerle elektrikte önemli tasarruflar sağlanabileceğini kaydetti.
Son derece verimli şekilde güneş alan Türkiye'de güneş ışığının yeterli şekilde kullanılamadığını anlatan Yavuz; "Özellikle nisan ayından ekim ayının sonuna kadar mesai saatlerinde çok iyi şekilde gün ışığı alıyoruz. Çalışma ortamında sağlıklı bir şekilde dikkat dağılmadan ve konsantrasyon bozulmadan çalışılabilmesi için gerekli olan ışığın bir kısmını veya daha fazlasını gün ışığından sağlayabiliyoruz. Bu konu yurt dışında profesyonelce uygulanıyor." dedi.
Aydınlatmada enerji tasarrufu için yaptıkları projenin geçen sene tamamlandığını ifade eden Yavuz, gün ışığından daha fazla faydalanarak aydınlatma enerjisinden maksimum miktarda tasarruf sağlamayı amaçladıkları projede yıllık yüzde 40–45 civarında tasarruf yapılabildiğini ortaya koyduklarını vurguladı.
Yavuz, şunları söyledi; "55 metrekarelik deney odasında, 3 sensör ve 1 kontrol ekipmanı ile kurduğumuz sistem ile dışarıdan gelen gündüz ışığının şiddetine göre elektrik kullanımını ayarladık. Odada kimse olmayınca veya ışık açık unutulunca, elektrik akımı otomatik olarak kesildi. Bu sayede gün ışığı tabanlı sistemlerle yaz aylarında yüzde 60'a varan, kış aylarında yüzde 20- 25'in altına düşmeyen, yıllık bazda da yüzde 40- 45 civarında aydınlatmada elektrik tasarrufu yapabileceğimiz ortaya çıktı."
Özellikle kamu kurumları ve kuruluşları ile büyük iş yerleri ile fabrikaların gün ışığını kullanarak ciddi oranda elektrik tasarrufu yapabileceğini belirten Yavuz, aydınlatma elektriğinde tasarruf yapılmasının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Konutlarda elektrik faturasının yüzde 20 ila 30'unu aydınlatma giderinin oluşturduğunu söyleyen Yavuz, 17 milyon konutta akkor flomanlı lambaların, kompakt floresanlı lamba ile değiştirilmesi durumunda Türkiye'de ortalama bir barajın bir yılda ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

TASARRUF İÇİN YAPILACAKLAR
Konutlarda ve iş yerlerinde alınacak önlemlerle yüzde 20 ila 40 arasında elektrik tasarrufu yapılabileceğini ifade eden Yavuz, tasarruf için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Akkor flamanlı ampulleri, tasarruflu aydınlatma cihazlarıyla değiştirin. Evlerde az kullanılan yerlerde, apartman girişlerinde ve bahçe aydınlatmalarında hareket sensörlü armatürler kullanın. Ev ve iş yerlerinde gün ışığından yeterince faydalanın. Elektronik cihazlar kumandadan kapattığınızda bekleme durumunda da elektrik tüketiyor. Televizyon, müzik seti ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızı fişten çekin. Elektronik cihazlar alırken A sınıfı ya da üzerinde olmasına dikkat edin. Elektrik kullanım ücreti 06.00–17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saatleri arası olmak üzere 3 zamanlı tarife ile çalışıyor. En ucuz tarife 22.00–06.00 saatleri arasında işliyor. En pahalı tarife ise 17.00–22.00 arasında. Evde fazla enerji harcayan çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi ile ütünüzü tarifenin ucuz olduğu saatlerde çalıştırın.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz