Yrl

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Isparta’da tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve işlenmesine traktör...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Isparta’da tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve işlenmesine traktör dahil pek çok makine ve ekipmanla destek sağlıyor. Lavanta çiçeğinin üretilmesi ve işlenmesi de o destekler arasında yer alıyor.

Göller Bölgesinin kendine özgü iklim koşulları ve ürün çeşitleri ile farklı bir coğrafya olduğunu belirten TKDK İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, “İlimizin de ekonomisi büyük ölçüde tarımsal faaliyetlere dayanıyor. Hemen her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği Isparta Türkiye’deki elma üretiminin yüzde yirmisini tek başına sağlıyor. Yağ gülü üretimindeki ünü tüm dünyada bilinen Isparta ihraç edilen kiraz miktarında ise ülkemizde ilk sıralarda yer alıyor. Diğer yandan ülke çapında seracılık faaliyetinde başı çeken Antalya ve Mersin’de aşırı sıcaklardan dolayı sera üretimi sezonunun bittiği mayıs ve haziran aylarında Isparta seralarında sezon yeni başlıyor. Bu sayede piyasadaki önemli bir talep karşılanmış oluyor. Ayrıca üretici ürününü doğru zamanda arz ettiği için pazarlama sıkıntısı yaşamıyor” dedi.

Reklam
Reklam

SÜS BİTKİLERİ DESTEK KAPSAMINDA

Süs bitkileri ve tıbbi-aromatik bitkiler ile arıcılık konusundaki projelere destek veren TKDK’nın 8. çağrı döneminden itibaren proje büyüklüğü için kabul edilen alt sınırı 10 bin avrodan 5 bin avroya düşürdüğünü ileten Çelebi, “Böylece daha küçük çaplı projelere destek verilmesinin de önü açıldı. Bu konuda önceden beri uygulanmakta olan üst sınır 250 bin avro olarak devam ediyor. Süs bitkileri üretimi konusunda yapılan projeler için sera yapımı, alt yapısı ve üretim ile hasatta kullanılan ekipmanlar traktör de dahil olmak üzere uygun harcama olarak kabul ediliyor. Kırsal alanda yapılabilecek faaliyetler arasında arıcılık önemli bir yer tutuyor. Mevcut kovan ve ekipmanların yenilenmesinin yanı sıra sıfırdan üretime başlamak için de proje sunulması mümkün. Bu kapsamda yabani arı kapanı, bal mumu eritme kazanı, bal süzmek için kullanılan santrifuj, bal süzme makinesi veya düzeneği, bal dinlendirme tankı, polen kurutma makinesi, teneke ısıtma tüneli, buhar kazanı, ısıtma tankı gibi gerekli bütün ekipmanlar uygun harcama listelerinde yer alıyor. Gezici arıcılık yapmak için karavan alınması da destek kapsamında. Kovan yapımı için gerekli hızar makinesi, planya makinesi gibi her türlü ekipman da bu başlık altında destekleniyor” dedi.

Reklam
Reklam

BAL PAKETLEME YE BİLE DESTEK

Daha önce bal paketleme tesisi kurmak isteyen girişimciler için aranan kovan sayısı şartının kaldırıldığını açıklayan Çelebi, desteklemelere ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“ Bal paketleme konulu projelerde bal ısıtma sistemi, homojenizasyon tankı, bal basma pompası, bal dolum hattı, kavanoz yıkama hattı ve makinesi, bal dolum makinesi, kapak kapama makinesi, emniyet bandı makinesi, etiketleme makinesi, koli shrink makinesi, dinlendirme tankı gibi ekipmanlar alınabiliyor.

LAVANTA DESTEKLENİYOR

Parfümeriden gıdaya pek çok alanda kullanılmasına rağmen Lavanta bitkisinin ülkemizde kültüre alınmış şekilde üretimi sadece Isparta-Keçiborlu çevresinde yapılıyor. Isparta’da toplam lavanta üretim alanı 3 bin dekar civarında, lavanta yağı üretimi ise 5 ton kadar. Lavanta bitkisi 900- bin200 metre arası rakımda sulanmayan, kıraç, verimsiz arazilerde rahatça yetiştirilebiliyor ve dekardan yaklaşık 750 kg saplı çiçek elde ediliyor. Eğer sulanma imkânı olursa verim daha da artıyor. Lavanta üretimi ve işlenmesi, “tıbbi ve aromatik (hoş kokulu) bitkiler” başlığı altında TKDK’nın destekleri kapsamında bulunuyor. Arıcılık ve lavanta balı üretimi için de ideal olan ürünün yetiştiriciliğinde ve diğer tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesinde; toprak işleme, hasat, kurutma, sterilizasyon, eleme, damıtma, paketleme makinelerinin TKDK tarafından desteklenmesi yetiştiricilere cazip bir fırsat sunuyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda üretim projelerinde ise; ekim makinesi, dikim makinesi, kultivator, toprak isleme makinesi, ilaclama makinesi, pulverizator, hasat makinesi, harman makinesi, kazma makinesi (tarımsal) (dip patlatan), tırmık makinesi, çapa makinesi, biçme makinesi, gübre makinesi, pulluk, merdane, toprak sterilizatörü, sıcak oda ısıtma ve nemlendirme ünitesi, yaprak sıyırma makinesi, atomizer, el arabası, motorlu testere, römork, tohum ısıtıcısı, toprak burgu makinesi budama makinesi uygun harcamalar arasında yer alıyor.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: