YRP, Cumhur İttifakı'na neden katılmadı? Fatih Erbakan canlı yayında açıkladı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Fatih Erbakan katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı'na neden katılmadıklarını açıklayan Erbakan, AK Parti'nin mutabakat metni imzalamak istemediğini belirtti. 'Teşkilatın yüzde 60'ı Cumhur İttifakı'na katılmamızı istemedi' diyen Erbakan, 'İkinci turda kimi destekleyeceksiniz?' sorusunu da yanıtladı.

Türkiye'de tarihi seçimlere iki aydan az bir süre kaldı. Cumhurbaşkanı adayları bir bir belli olurken ittifaklarda da son görüşmeler tamamlandı. Cumhur İttifakı'na katılma iddialarıyla AK Parti'yle görüşen YRP, geçtiğimiz günlerde seçimlere tek başına katılacağını açıklayarak adaylarının Fatih Erbakan olduğunu duyurdu. YSK'ya da başvuran Fatih Erbakan'ın aday olabilmesi için 100 bin imza toplaması gerekiyor. Erbakan için şu ana kadar ne kadar imza toplandı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü mü? İttifaka neden katılmadılar? Fatih Erbakan Habertürk ekranlarında Serap Belet ve Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

  • İmza sayımız 30 bin civarında. Cumaya kadar tamamlanacağını ümit ediyoruz. Ben 200 bin imza toplanacağını tahmin ediyorum.
  • (Cumhur İttifakı görüşmeleri) Partimizin prensipleri ve olmazsa olmazları var. Biz 30 madde hazırladık sunduk. Bu 30 madde Binali Bey'le görüşmemizde konuşulmadı. Heyetler öncesinde görüşmüştü. Bir ay kadar görüşmemiz oldu. Bu bizim iyi niyetimizin göstergesi. Herkes pazar görüşmeler olduğunu söylüyor ama biz pazartesi bir görüşme gerçekleştirdik ve ortak metinde uzlaşamadık. Açıklamamdan birkaç saat önce belli oldu.

  • Temel anlaşmazlık noktası maddeler üzerinden değil prensipler üzerinden oldu. Bize yıllardır MHP'yle de işbirliği içinde olduklarını ancak bir imza atmadıklarını belirttiler. İmza atmaya sıcak bakmadılar.
  • Burada bizim imzadan beklentimiz şu; Hukuki karşılığı olmayabilir tabii. Ama kamuoyu ve teşkilatlarımızın karşısında prensiplerimizi yansıtan metin ortada olmuş olurdu.
Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜ MÜ?

  • Temel sorun 6284 değildi. Biz AK Parti'nin değişiklik önerisini kabul etmiştik.
  • Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanı'yla bir görüşmemiz oldu. Binali Bey gelmeden 1 ay önceydi. Birlikteliğin faydalı olacağını düşündük. Müzakere süreci böyle başladı. Sonrasında heyetleri görevlendirdik.
  • Binali Bey'in ziyareti sonrası il başkanı, MKYY, il sorumluları, hanım temsilcilerimizle geniş kapsamlı istişare yapıldı. Yüzde 60 oranında istenmedi. Yüzde 40 olabilir dendi. İl başkanlarında 50'ye 50. MKYK'da 60'a 40 oranındaydı. İki teori var. Bir tanesi büyük fayda sağlanacağını söylüyor. Çerçevenin içinde Yeniden Refah Partisi'nin olacağı yönünde. AK Parti'ye kızan, küsen seçmen nezdinde. Bazı arkadaşlarımız 'Hayır oradan oy alalım derken bizimle yürüyen teşkilatlarımızdan kayıp olabilir, zararlı çıkabiliriz' diyenler oldu.
Reklam
Reklam

İKİNCİ TURDA KİMİ DESTEKLEYECEKLER?

  • (İkinci turda kimi destekleyecekler?) Biz de Sayın Muharrem İnce gibi o gün geldiğinde gereğini yaparız diyelim. Muharrem Bey ikinci tura kalmadan da gereğini yapacak gibi.
Reklam
Reklam

ADAYLIĞINA TEPKİLER OLDU MU?

  • Bize de çevremizden tepkiler oldu. Muharrem Bey de aynısını yaşıyor. Bizde de mesela bize sempati duyup oy vermeyi düşünen ama Tayyip Bey'e oy verecek insanlardan tepkiler oldu. Adaylığımız daha kritik olarak görülüyor. Sayın Cumhurbaşkanının bir defa daha seçilmesi açısından. Yönetimi, yürütmeyi, Cumhurbaşkanlığını alırsa Tayyip Bey, Meclis'te düşük noktada kalırsak da çok hayati değildir diye düşünüyor. Anketlere bakıyorlar. Özellikle HDP'nin sayın Kılıçdaroğlu'na destek. Bunun arkasından İYİ Parti'den 2-3 puan gidecek, CHP'den de gidecek deniyor. Oradan oy gitse de HDP'den geliyor. HDP'nin açıklaması aslında Kılıçdaroğlu'na artı oldu. Şimdi Muharrem Bey de çekilirse. Baraj problememiz olmadığı gözüküyor. Onların anketleri bizi 2-3 puan göstermeye devam ediyor. Onların anketlerinde bile Yeniden Refah Partisi'nin oranı önemli.
Reklam
Reklam

HÜDA-PAR CUMHUR İTTİFAKI GÖRÜŞMESİ?

  • HÜDAPAR'ın faydası mı, zararı mı olacak Cumhur İttifakı'na bilemiyorum. Özerklik, eyalet son derece hassas konular. Müzakere sürerken biz kendi konularımızı konuştuk. İttifak protokolü bizim için esas. Cuma günü verilecek olan. Orada bizim maddelerimizin olması. Getirip bizim içinde olacağı ittifakın protokolüne eyalet, özerklik olsaydı dert ederdik tabii ki. Tayyip Bey'in 20 sene sonra belki de en zor seçimi olacaktır diye düşünüyorum.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: