CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek YSK'yı seçim takvimini geciktirmekle suçlayan Önder Sav, 3 Kasım 2002 Siirt seçimlerinin YSK tarafından 02.12. 2002 tarihinde 978 sayılı kararla iptal edildiğine işaret ederek, seçimlerin 9 Şubat 2003 Pazar günü yapılmasına karar verdiğini belirtti. Sav, Siirt seçimlerinin iptal kararının hatalı olduğunu ancak ayrıntılarına girerek sonuç değiştirmeyecek bir tartışma yapmak da istemediklerini söyledi.
YSK'nın 03.12.2002 tarihli ve 989 sayılı kararına göre, seçimin başlangıç tarihinin 9 Aralık 2002 olduğunu ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu hükümlerine göre seçimin hangi koşullarda yapılacağının da açık olduğunu belirten Sav, "2839 Sayılı kanunun 42. maddesindeki 'Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerekli ilke kararlarını almaya yetkilidir' hükmü, yasanın bağlayıcı ve açık kurallarının Yüksek Seçim Kurulu'nca değiştirilmesine olanak vermez" dedi.
"Adaylıktan istifa ve ölüm" başlığını taşıyan 25. maddedeki ifadenin hiçbir yorum ve ilke kararı alınmasına olanak tanımayacak kadar açık olduğunu kaydeden Sav, Yüksek Seçim Kurulu'nca bunun yok sayıldığını ileri sürdü. Kararda, "Tekrar edilecek seçimde asıl seçimin tüm kuralları uygulanmalı, bunlar değiştirilmemeli, kazanılmış haklar ve eşitlik ilkesi bozulmamalıdır" denildiğine işaret eden Sav, bunun "Ölüm ve istifa nedeniyle boşalma olması halinde, listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılması suretiyle boşalan yerler doldurulur" hükmüne YSK'nın uymadığını, boşluğun ise ilgili siyasi parti tarafından doldurabileceğinin belirtildiğini söyledi. Sav, ayrıca bağımsız adayların da seçime katılmalarına imkan tanınmadığını ve bir siyasi partinin, listesinde istediği değişikliği yapıp, yeni adayla ya da adaylarla seçime katılmasına olanak tanındığını vurguladı.
YSK'nın Anayasal bir kurum olduğunu hatırlatan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, YSK'nın görevlerinin, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili işlemleri yapma ve yaptırmakla görevli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu görevin hukuka, yasaya aykırı yorumlarla yapılabileceği düşünülemez. Yüksek Seçim Kurulu'nun 3.12.2002 gün ve 989 sayılı kararında 'Ayrıca da işleyişi düzenleyen seçim takvimi hazırlanmıştır' denilmekte, sonuç bölümünün 8. bendinde karar örneğinin ve seçim takviminin, siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderilmesine, resmi gazetede yayımlanmasına' şeklinde yazılmaktadır. Karar CHP'ye 06.12.2002'ye kadar tebliğ edilmiş, bugüne kadar beklenmesine karşın seçim takvimi tebliğ edilmemiştir. CHP'ye tebligat yapılmadığı gibi Seçim Takvimi, kararla birlikte Resmi Gazete'de de yayımlanmamıştır."
Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takviminin hazırlanıp yayımlanması ve siyasi partilere tebliğ için neyi beklediğini soran Sav, 9 Şubat 2003'de yapılacak yenileme seçiminin 3 Kasım seçiminin devamı niteliğinde olduğu için ayrıntılı bir takvimin gerekmediği gerekçesinin geçerli bir uzatma nedeni olmadığını iddia etti.
Yapılacak olan Siirt seçimlerinin 'Ara Seçim' olmadığını 'Yenileme Seçimi' olduğunun altını çizen Sav, bunun 2839 sayılı yasanın 39. maddesindeki 60 günlük süreye tabi olduğunu söyledi. Sav, ayrıca YSK'nın Cumhurbaşkanı tarafından tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye gönderdiği Anayasa Değişikliği'nin sonucunu bekleyecek olduğunda Siirt Seçim Takvimi'ni yetiştiremeyeceğini sözlerine ekledi.
YSK'nın siyasal iktidarlara yol gösterme organı olmadığını belirten CHP Genel Sekreteri Önder Sav, YSK'nın tarafsız, bağımsız, yargı organı niteliğinde bir kurul olduğunu söyledi. Akıbetinin ne olacağını bilmedikleri, Anayasa değişikliğinin sonuçlarının beklenme düşüncesi ile seçim takviminin hazırlanması ve yayımlanması görevinin askıya alınamayacağını belirten Sav, YSK'nın yenilenen seçimde kimin ya da kimlerin seçime katılacağı ile ilgilenemeyeceğini söyledi. Sav, açıklamasında son olarak, YSK'nın Siirt Seçim Takvimi'nin CHP'ye yasalar gereği acilen göndermesini talep etti.
Kaynak: İHA